Sari la conținut

Tratament salvator pentru unele dintre cele mai mortale și greu de tratat tipuri de cancer. Ce presupune

Medicii testează un nou tratament care poate distruce tumorile cancerooase. Aceștia au creat un implant cerebral mic ce țintește tumorile cerebrale – fără a fi nevoie de anestezie, chimioterapie sau radiații.

Cercetătorii de la Stanford Medicine a creat ceea ce speră că va fi într-o zi un tratament salvator pentru unele dintre cele mai mortale și greu de tratat tipuri de cancer.

Dispozitivul, așa cum este detaliat într-o lucrare publicată în revista Nature Nanotechnology, a fost testat doar pe șoareci și probabil că mai are de așteptat ceva timp până să fie implantat în vreun creier uman.

Potrivit oamenilor de știință, rezultatele de până acum sunt incredibil de intrigante. Metodologia de aici nu este în întregime nouă.

Tratamentul fototermic, sau utilizarea luminii pentru a încălzi nanoparticulele care distrug cancerul, a fost folosit în trecut pentru a viza cancerele cerebrale.

Până în prezent, însă, un astfel de tratament este posibil doar prin intermediul unei intervenții chirurgicale pe craniu deschis. Tumora însăși trebuie expusă la sursa de lumină, ceea ce este departe de a fi simplu și foarte invaziv.

Dispozitiv implantat între piele și craniu

Aici intervine acest implant controlat de la distanță, care conține nanoparticule de aur special concepute. Dispozitivul – a cărui creare a durat patru ani – este conceput pentru a fi implantat între piele și craniu.

Odată implantate, aceste mici nanoparticule de aur sunt injectate în tumora însăși printr-o gaură mică în craniu. Prin apăsarea unui întrerupător, dispozitivul emite o lumină infraroșie care, potrivit comunicatului de presă, „poate pătrunde în țesutul cerebral pentru a activa nanoparticulele” la o temperatură care ucide celulele canceroase fără a afecta țesutul cerebral din jur.

„Nanoparticulele ne ajută să direcționăm tratamentul doar către tumoare”, a declarat într-un comunicat de presă Hamed Arami, PhD, fost cercetător postdoctoral la Stanford Medicine și co-autor principal al lucrării, „astfel încât efectele secundare vor fi relativ mai puține în comparație cu chimioterapia și radiațiile”.

Pentru a-și testa dispozitivul, oamenii de știință din spatele proiectului au implantat tehnologia în craniul unor șoareci cu cancer cerebral. Șoarecii au fost apoi tratați cu jetul fototermic intern timp de doar 15 minute în fiecare zi, pe parcursul a 15 zile.

În urma studiului, șoarecii tratați au supraviețuit în medie de două până la trei ori mai mult decât un grup de control format din șoareci netratați. Atunci când a fost cuplat cu chimioterapia, rozătoarele au trăit și mai mult.

„Pacienții cu glioblastom nu trăiesc adesea mai mult de doi-trei ani după diagnosticare, deoarece nu poți scăpa de fiecare parte a tumorii, iar tumora poate deveni rezistentă la medicamente sau la radiații”, a adăugat Arami în declarație. „Scopul este de a combina acest lucru cu alte tratamente pentru a prelungi supraviețuirea”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel