Sari la conținut

Tratamentul cu antibiotice la copii. Medic pediatru: Pneumoniile la copiii pot fi tratate la fel de eficace și cu amoxicilină, în cură de 5 zile

Tratamentul cu antibiotice la copii. Medic pediatru: Pneumoniile la copiii pot fi tratate la fel de eficace și cu amoxicilină, în cură de 5 zile

Medicul pediatru a explicat pe contul său de Facebook care sunt situațiile în care se prescriu antibiotice în mod nepotrivit pentru copii.

Tratamentul cu antibiotice la copii

„Una dintre cele mai frecvent întâlnite situații în care se prescriu nepotrivit antibiotice, în România, este reprezentată de scenariul unui copil mic, ce are o boală acută, cu febră și tuse.
Sub diagnosticul de „pneumonie” (deseori incorect, dacă este să ne uităm la ponderea impresionantă de „pneumonii” raportate în țara noastră, față de alte țări UE, mai ales la copil) se ascund de cele mai multe ori
  • teama medicului de o evoluție nefavorabilă,
  • prejudecățile părinților (dovedeam într-un studiu efectuat la Compartimentul de Urgențe al INSMC că peste 2/3 din părinții copiilor prezentați cu febră se așteaptă să primească o rețetă cu antibiotic, înainte de a cunoaște diagnosticul)

Elemente emoționale complexe:

  • teama de spitalizare, teama de infecții nosocomiale,
  • teama de impact asupra programului de lucru al părinților,
  • așteptările nerezonabile ale unor părinți „face de 2 zile febră motiv pentru care vreau antibiotic””, a scris medicul Mihai Craiu pe contul său de Facebook.

Medic pediatru: Pneumoniile la copiii pot fi tratate la fel de eficace și cu amoxicilină, în cură de 5 zile

„Potrivit ECDC, prescrierea suboptimală de antibiotice, îi plasează pe pacienții români între primele locuri din UE, la infecțiile cu germenii multirezistenți. Vestea bună, ce va permite scăderea expunerii copiilor la cure lungi cu antibiotice având spectru larg, vine de la acest articol publicat în JAMA.
„CONCLUZIA? Pneumoniile la copiii cu vârste între 6 luni și 10 ani pot fi tratate la fel de eficace (în jur de 90% vindecare) și cu amoxicilină, în cură de 5 zile.
Dacă se folosește doză înaltă (poate da ceva disconfort abdominal!) de amoxicilină, tratamentul de 5 zile nu este inferior tratamentului standard de 10 zile, utilizat în pneumonii.
PRECIZARE – acesta este un articol educațional nu o recomandare de tratament! Copilul cu pneumonie trebuie consultat neapărat de un medic real”, a mai spus dr. Mihai Craiu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.