Sari la conținut

Tratamentul este eficient: ucide toate infecțiile din organism, îndepărtează tumorile, chisturile, neoplasmele, bolile sistemului genito-urinar

infecții
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt foarte frecvente. O analiză din 2022 a constatat că peste 404,6 milioane de oameni au avut UTI la nivel mondial în 2019.

ITU se întâmplă atunci când bacteriile, de obicei din piele sau rect, intră în uretră. Puteți obține o infecție de-a lungul oricărei părți a tractului urinar, dar infecțiile vezicii urinare sunt cele mai frecvente.

Deși infecțiile urinare pot afecta pe oricine, persoanele desemnate de sex feminin  sunt mai predispuse la ei. Asta pentru că uretra feminină, tubul care transportă urina din vezică, este mai scurtă decât uretra masculină.

Distanța mai scurtă face ca bacteriile să ajungă mai ușor în vezică. Apropierea uretrei de vagin și rect, care sunt surse de bacterii, joacă, de asemenea, un rol.

Alți factori de risc pentru ITU includ:

  • istoricul ITU
  • activitate sexuală
  • Igiena slabă
  • vârsta, copiii și adulții mai în vârstă sunt mai predispuși la ITU
  • sarcina
  • modificări ale bacteriilor vaginale, pe care spermicidele și menopauza le pot provoca
  • probleme structurale ale tractului urinar, cum ar fi o prostată mărită
  • anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul

Remedii naturale pentru infecții urinare

Infecțiile tractului urinar ar trebui tratate de fiecare dată când aveți una pentru a evita o infecție recurentă a tractului urinar, precum și răspândirea la rinichi care duce la infecție severă.

Ele pot fi tratate în mod natural și cu o rețetă de antibiotice pentru a ucide bacteriile, totuși există pași pe care îi puteți lua pentru a reduce cu totul frecvența și severitatea acestor infecții.

Atunci când o ITU a fost tratată cu antibiotice, șansa de recidivă crește în viitor. Acest lucru se datorează faptului că antibioticele nu sunt specifice și ucid majoritatea bacteriilor (cele bune și cele rele), făcând tractul urinar mai puțin capabil să se protejeze de noile bacterii rele care sunt introduse. Cu un tratament repetat cu antibiotice, bacteriile rele care supraviețuiesc pot deveni rezistente la aceste antibiotice, făcând fiecare infecție ulterioară mai greu de tratat.

Aportul de vitamina C

Vitamina C este importantă pentru funcția imunitară. Vitamina C este bogată în antioxidanți și vă va ajuta corpul să lupte împotriva unei infecții atunci când aceasta apare. Cantități mari de vitamina C ajută, de asemenea, la acidificarea urinei, ceea ce limitează creșterea unor bacterii. Deoarece vitamina C este solubilă în apă, pot fi luate cantități mai mari de vitamina C, cu excesul fiind spălat în urină. Acest lucru ajută vitamina C să ajungă acolo unde ar trebui să fie și de ce funcționează pentru a acidifica urina.

Suc de merișoare

Sucul de merisoare și extractul de merisoare au fost utilizate pe scară largă în prevenirea ITU. Sucul de merisoare este bun la ameliorarea durerii UTI.

D-manoza, componenta simplă a zahărului din sucul de merișor, este utilizată pentru a preveni infecțiile recurente ale tractului urinar, precum și pentru a le trata pe cele actuale.

Cercetările au arătat că oprește E. coli să se prindă de peretele vezicii urinare. Prevenirea acestei aderențe nu permite proliferarea E. coli și poate preveni apariția infecțiilor.

Pentru infecțiile urinare recurente, utilizarea constantă a D-Mannoze a arătat o scădere a infecțiilor la 1,1 infecții pe an atunci când este administrată în mod constant.

Probioticele

Probioticele orale au fost folosite pentru a trata mai multe probleme de sănătate legate de tractul digestiv (GI), dar joacă, de asemenea, un rol important în tratamentul și prevenirea infecțiilor tractului urinar.

Probioticele orale lucrează pentru a restabili și reechilibra flora normală din tractul gastro-intestinal. După cum am aflat mai devreme, majoritatea bacteriilor care cauzează infecții urinare își fac drum din colon în uretra.

Probioticele, în special cu tulpini de Lactobacillus, principala bacterie bună găsită în tractul vaginal, măresc această populație de bacterii prietenoase în tractul vaginal. Lactobacillus este important pentru tractul vaginal deoarece produce acid lactic care ajută la modularea pH-ului vaginal pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Atunci când se iau probiotice care conțin Lactobacillus, studiile la femei au arătat că aceste bacterii benefice ajută la menținerea unei flore vaginale normale, la creșterea numărului de lactobacili buni, la reducerea sau ameliorarea simptomelor unei ITU și, în general, îmbunătățirea sănătății vaginale.

Usturoi

Când ITU devin persistente și rezistente, usturoiul poate veni în ajutor. Usturoiul a fost revizuit din punct de vedere medical în cercetare și a arătat că este eficient în ameliorarea simptomelor și în tratarea infecțiilor urinare.

Componenta activă a usturoiului, alicina, este o substanță naturală foarte puternică, cu proprietăți antimicrobiene. Funcționează bine pentru a ucide infecțiile bacteriene și are, de asemenea, beneficiile suplimentare de a susține flora bună pentru a menține echilibrul în tractul urinar.

Strugurele Ursului

Strugurele Ursului (Arctostaphylos uva-ursi) a fost folosit în mod tradițional în medicina botanică pentru infecțiile tractului urinar.

Este folosit pentru ameliorarea simptomelor, reducând senzația de arsură la urinare, precum și reducerea frecvenței de urinare.

Conține componenta hidro chinină atașată la o moleculă de zahăr. Când bacteriile E.coli se hrănesc cu zahăr, activează molecula de hidrochinină creând un radical liber și dăunând E. coli.

Este recomandat doar pentru tratarea infecțiilor active și nu este utilizat pentru măsuri preventive.

Pătrunjel

sucul de pătrunjel

Pătrunjelul a fost folosit în mod tradițional ca diuretic, crescând cantitatea de urină. Datorită acestui fapt, a fost folosit pentru a trata majoritatea afecțiunilor care implică tractul urinar, nu doar infecțiile tractului urinar.

Componenta activă din pătrunjel este apigenina care posedă proprietăți diuretice și antiinflamatorii. Acest lucru ajută la spălarea tractului urinar de bacteriile dăunătoare.

Proprietățile antiinflamatorii ale pătrunjelului funcționează ca un analgezic pentru a calma tractul urinar de senzația de arsură.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel