luni, martie 27, 2023

Produsele farmaceutice, plantele, tratamentele naturiste sunt utilizate din cele mai vechi timpuri pentru a vindeca anumite boli și manifestări, indiferent de forma lor. Există, însă, un tratament care ar putea avea efect asupra tuturor bolilor?

Specialiștii susțin că orice boală poate fi influențată de propriile gânduri și speranțe, iar creierul este primul care vindecă boala. Efectul Placebo se bazează exact pe această variantă, în care persoanele se vindecă singure, ca prin minune, numai prin gând.

Te-ar mai interesa: Cum ne afectează stresul sănătatea mintală. Medic:...

Efectul Placebo a fost observat de cercetători atunci când voluntarii participau la studii pentru a dovedi și testa eficacitatea unor medicamente. Adesea, jumătate dintre participanți primeau medicamentul propriu-zis, iar jumătate primeau, fără să știe, un tratament asemănător, însă care nu avea nicio substanță activă.

Cercetătorii au fost surprinși să observe că participanții care primeau medicamentul placebo se vindecau miraculos, crezând că au primit medicamentul care urma să le trateze boala de care sufereau.

Efectul Placebo poate vindeca orice boală?

Efectul Placebo este eficient deoarece activează mecanismele proprii ale organismului de vindecare. Acesta se bazează pe convingerea oamenilor de a se trata în momentul în care iau un medicament, deși acesta nu oferă prea multe proprietăți farmaceutice su substanțe active.

Te-ar mai interesa: Fructul care te ajută să slăbești. Expert: Dacă mâ...

O parte din frumusețea efectului placebo este că el activează sistemele existente de vindecare în minte și corp. Placebo funcționează și prin crearea de așteptări și răspunsuri condiționate, notează ziare.com.

Mai multe studii de imagistică cerebrală demonstrează modificări ale creierului, ca răspuns la tratamentele cu placebo care au avut succes, în cazul durerii, susțin doi medici psihologi de la Universitatea Michigan.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la ZAHĂR...

Bolile care răspund pozitiv la placebo sunt depresia, durerea, oboseala, alergiile, sindromul colonului iritat, afecțiunea Parkinson și chiar osteoartrita. Cu toate acestea, există persoane care s-au vindecat și de boli mai grave, numai prin convingere proprie, bazându-se pe mecanismul natural de vindecare.

Studiile au arătat că efectul placebo este atât de puternic încât multe medicamente nu oferă mai multă ușurare decât tratamentele cu placebo.

Te-ar mai interesa: Anticiparea morții subite. Medicii pot detecta ace...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private