Sari la conținut

Ce este, mai exact, efectul placebo? Dr. Vasi Rădulescu, cel mai bun exemplu: „I-am recomandat unei doamne un plasture. Deschid brâul și, surpriză…”

Alzheimer
Sursă foto: pixabay
Alzheimer

Efectul placebo reprezintă îmbunătățirea substanțială a stării de sănătate care, de fapt, nu este asociată unui tratament medical real. Adesea, acest efect este testat în studiul unor medicamente. Persoanele care primesc varianta „placebo”, primesc, în realitate, produse farmaceutice care nu au substanțe active.

Efectul placebo este strâns legat de puterea minții, susțin specialiștii. Pacienții care primesc variantele de medicamente placebo (care nu au proprietăți farmaceutice reale de vindecare sau tratament) susțin că starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil.

Pacienții consideră că au primit un medicament real și se așteaptă la anumite rezultate. Rezultatele apar, într-adevăr, ca urmare a încrederii în „tratament”.

Cum funcționează efectul placebo?

Încrederea este secretul „efectului placebo”. Există o forță misterioasă în organismul uman care reușește să producă modificări la nivel fizic și psihic, fără să fie nevoie de medicamente sau intervenții chirurgicale, ci doar de o puternică forță de autosugestie.

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, oferă cel mai bun exemplu pentru efectul placebo, din experiențele sale cu pacienții.

„În urmă cu niște ani, i-am recomandat unei doamne să-și pună un plasture mare cu capsaicină pe zona lombară. E substanța din ardeiul iute și poate ameliora durerea. Revăd doamna și-mi spune că i-am făcut un mare bine cu plasturele ăsta fermecat. Dar e strânsă serios cu un brâu de mijloc. O întreb de ce s-a înfășurat așa. Îmi spune că pentru protecția coloanei și să stea plasturele cum trebuie acolo. Deschid brâul și, surpriză, plasturele era nedesfăcut. Stătea frumos în țipla lui, deci nicio substanță nu intra în contact cu pielea.
Asta e un fel de definiție pentru placebo”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe o rețea de socializare.

Efectul placebo se manifestă și în cazul reacțiilor adverse

Deși efectul placebo poate aduce beneficii miraculoase organismului, acesta funcționează și în cazul reacțiilor adverse.

Astfel, o persoană care ia un anumit medicament, căruia îi cunoaște reacțiile adverse, ar putea manifesta simptomele negative asociate administrării.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel