Sari la conținut

Tratarea psoriazisului cu ajutorul homeopatiei

Ana Maria Nițu

Psoriazisul este o boală care afectează foarte mulți pacienți din România. Aproape 30% dintre persoanele bolnave de psoriazis au un membru de gradul I care suferă de aceeași afecțiune. Este o boală cronică autoimună, în majoritatea cazurilor cu proveniență ereditară și se manifestă prin creșterea exagerată a celulelor ce duc la apariția unor leziuni îngroșate, rozalii-albicioase la nivelul pielii. Psoriazisul se poate manifesta în forme
ușoare, cu mici zone acoperite de erupții, sau poate fi de tip moderat sau sever, când pielea devine inflamată, cu zone roșii, acoperite de o crustă.
Homeopatia abordează pacientul și nu boala de care suferă, de aceea, tratamentul pentru fiecare pacient este diferit. Totuși, există o serie de medicamente homeopate care se prescriu pentru astfel de afecțiuni. „În cărți, veți găsi liste cu remedii mai des întâlnite în psoriazis, de exemplu. Putem enumera aici remedii precum: Sulphur, Arsenicum album, Graphites, Petroleum, Sepia etc”, este de părere doctor Ileana Rîndașu, medic homeopat. „Fiecare bolnav de psoriazis are o anumită caracteristică sau mai multe care îl diferențiază de alții și de găsirea acestor caracteristici depinde succesul terapiei. Nu putem oferi scheme fixe de tratament. Spre exemplu, bolnavul cu psoriazis de tip Sulphur va prezenta de obicei un prurit intens la nivelul leziunilor cutanate (mâncărime), fapt mai puțin obișnuit la bolnavii cu psoriazis”, adaugă medicul.

Cel mai frecvent tip este cel cu plăci, unde se poate observa piele îngroșată, solzoasă, cu tentă albicioasă, argintie sau roșiatică pe orice regiune a corpului, dar în special pe coate, scalp, genunchi, zona lombară. Unghiile îngălbenite cu tentă portocalie, casante sau care cad reprezintă un alt simptom al psoriazisului, manifestându-se la peste 50% dintre pacienți.

Tratament prin presopunctură și reflexoterapie
Doctor Claudia Damoc, medic medicină alternativă, propune pentru „Doctorul Zilei” un tip de tratament bazat pe presopunctură sau reflexoterapie realizată de specialiști: „Din punct de vedere al medicinei energetice psoriazisul apare ca o devitaminizare a corpului, venită pe un fond de oboseală fizică și psihică și agresivitate neexprimată care obosesc funcțiile hepatice și blochează meridianul ficatului. Recomand detoxifierea ficatului, vitaminizarea corpului și deblocarea energetică prin presopunctură sau reflexoterapie!”.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel