Sari la conținut

Trei băuturi naturale pentru combaterea sindromului de colon iritabil

sursa foto: arhiva doctorul zilei
cum se manifestă boala?

Colonul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. Funcția sa principală este de a extrage apa și alte substanțe din alimentele parțial digerate. Atunci când unele dintre aceste elemente rămân, ele devin fecale, care se deplasează prin colon, ajung în rect și ies prin anus, îndeplinindu-și procesul respectiv.

Atunci când colonul sau intestinul gros nu este protejat și încep obiceiurile alimentare nesănătoase, anumite boli atacă acest organ. Cele mai frecvente sunt cancerul de colon, colita ulcerativă, diverticulita și sindromul colonului iritabil.

Cea din urmă afecțiune, sindromul colonului iritabil, „este o problemă care afectează intestinul gros. Aceasta poate provoca crampe abdominale, balonare și modificări ale obiceiurilor intestinale. Unele persoane cu această tulburare au constipație, altele au diaree. Unii trec de la constipație la diaree. Deși sindromul de colon iritabil poate provoca mult disconfort, nu deteriorează intestinul”, explică Medline Plus, US National Library of Medicine.

„Sindromul colonului iritabil este o afecțiune frecventă. Femeile suferă de el de două ori mai des decât bărbații și este mai frecvent la persoanele cu vârsta sub 45 de ani. Cauza exactă a SII nu este cunoscută și nici nu există un test specific pentru a-l diagnostica. Medicul dumneavoastră poate face teste pentru a se asigura că nu aveți alte boli”, adaugă el.

Aspectul pozitiv al acestei afecțiuni comune este că, prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, poate fi contracarată. De exemplu, o dietă sănătoasă care să includă consumul de alimente bogate în probiotice ajută la ameliorarea tulburării. La fel, gestionarea stresului este relevantă pentru a o combate.

Din acest motiv, există trei smoothie-uri, în special, care ajută la combaterea sindromului de colon iritabil. Potrivit site-ului specializat Mejor con Salud, acestea sunt:

Smoothie de aloe vera și kiwi

„Mulți oameni folosesc aloe vera pentru a ameliora problemele digestive, inclusiv sindromul colonului iritabil. Observațiile clinice arată rezultate mixte, deși se crede că poate îmbunătăți unele simptome. Pe de altă parte, kiwi ar putea îmbunătăți starea pacienților care suferă de sindromul colonului iritabil cu preponderență constipație”, spune sursa.

Ingrediente:

 • 1 lingură de gel de aloe vera (20 de grame).
 • Un fruct de kiwi.
 • Un pahar de apă.

Preparare:

Încălziți paharul cu apă și diluați gelul de aloe vera.
Odată dizolvat, adăugați kiwi și pasați totul împreună.

Smoothie de papaya și mușețel

„Papaya este unul dintre cele mai digestive fructe datorită papainelor. De aceea o putem digera bine și este foarte liniștitoare. Pe de altă parte, mușețelul are proprietăți antiinflamatorii care calmează spasmele intestinale, reduc prezența gazelor și îmbunătățesc digestia”, spune ea.

Ingrediente:

 • 3 felii de papaya.
 • 1 pliculeț de ceai de mușețel.
 • 1 pliculeț de ceai de mentă.
 • Câteva picături de suc de lămâie.
 • O lingură de miere.
 • Un pahar de apă (200 de mililitri).

Procedură:

Încălziți apa într-o cratiță pentru a pregăti o infuzie cu mentă și mușețel. Lăsați pliculețele la infuzat câteva minute și scoateți-le.
Zdrobiți papaya și adăugați puțină miere și suc de lămâie.

Smoothie de lămâie și portocală

„Balsamul de lămâie modulează modelul de defecare și sensibilitatea viscerală a colonului, care s-a dovedit a fi eficient în această boală. Portocala este unul dintre fructele cu cel mai mic conținut de fructoză, astfel încât este de obicei bine tolerată de persoanele cu colon iritabil”, conchide el.

Ingrediente:

 • O portocală.
 • Un pliculeț de infuzie de melisa.
 • Un pahar de apă (200 de mililitri).

Procedură.

Se încălzește apa pentru a prepara o infuzie cu melisa.
Zdrobiți portocala cu această infuzie pentru a obține un smoothie omogen.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel