vineri, ianuarie 15, 2021
Elena Oceanu

Balonarea este unul dintre cele mai neplăcute efecte secundare ale consumului de sare sau ai carbohidraților în exces. Când simți că ai depășit limita, iată trei metode rapide prin care să scapi de burta umflată

  1. Bea apă

Poți să elimini sarea din organism prin urină. Bea foarte multă apă ca să te debalonezi. Dacă te-ai săturat să bei apă simplă, poți încerca să adaugi ghimbir sau lămâie.

2. Consumă aceste alimente

Bananele. Au un conţinut ridicat de potasiu şi vitamina A, ajută la reglarea cantităţii de apă din corp. În plus, substanţele conţinute de banană ajută la reducerea stresului. “Mănâncă banane dacă ai diaree”, recomandă nutriţionistul Abhay Joshi.

Prunele. “Sunt uşor de digerat, deoarece conţin fibre, şi previn constipaţia. Unde mai pui faptul că sunt bogate în antioxidanţi, fapt care te ajută să te menţii tânăr”, susţine nutriţionistul.

Merele. Este recomandată consumarea unui măr pe stomacul gol pentru a regla tranzitul intestinal. Are cantităţi mari de fibre şi apă.

Iaurtul. Enzimele sunt de mare ajutor la digestie. Bacteriile din stomac sunt ţinute sub control de substanţele conţinute de iaurt, prevenind astfel diferitele afecţiuni ale stomacului.

Ovăzul. 
Cerealele integrale din ovăz sunt foarte bune deoarece dau senzaţia de saturaţie, în ciuda faptului că stomacul nu este plin. Fibrele, vitamina A şi zincul conţinut le fac să fie un adevărat medicament pentru digestie.

Menta. 
Pentru curăţirea organismului este recomandată mestecarea unei frunze de mentă în fiecare zi. Te eliberează de disconfortul gastric şi îţi linişteşte stomacul dacă acesta a fost deranjat.

Ghimbirul. 
Anihilează efectele substanţelor inflamatorii din organism şi are un conţinut ridicat de vitamina B3. Ceaiul de ghimbir te ajută atunci când eşti deranjat la stomac.

3. Fă exerciții

Chiar dacă trebuie să faci foarte multe exerciții ca să elimini sarea prin transpirație, cel mai bine este să faci puțină mișcare ca să te simți mai ușoară. „Activitățile fizice, mai ales cele care antrenează musculatura abdominală, și consumul de alimente proaspete vă ajută să evitați starea de balonare”, afirmă medicul internist Doru Cristian Gavrilă.

De reținut

Cei care au boli hepatice, pancreatice sau intestinale pot avea simptome persistente de balonare, chiar dacă respectă regulile alimentare, situație în care trebuie cerut sfatul unui specialist.