Sari la conținut

Trei mituri despre diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o boală metabolică, o afecțiune cronică care dacă nu este corect gestionată duce la apariția unor complicații serioase. Specialiștii susțin că boala în sine nu duce la pierderea vieții, însă complicațiile acesteia dacă nu sunt prevenite sau ținute sub control, da.

Ideal este să mergi la medicul tău diabetolog care te îți va lămuri orice problemă ai. Ia-ți medicația orală sau insulina, ai grijă de ceea ce mănânci, fă sport și bucură-te în continuare de viață. Nu căuta să te tratezi pe internet și nu crede tot ceea ce citești pe forumuri!

Iată care sunt cele mai des trei mituri despre diabet:

Zaharul provoacă diabet zaharat

Potrivit American Diabetes Association (ADA), consumul în exces de zahar nu este bun pentru organism, indiferent dacă ai sau nu diabet zaharat. Dar, în absența factorilor de risc, zahărul nu duce la instalarea diabetului. Diabetul de tip 1 este cauzat de genetică și, eventual, de un răspuns autoimun la un factor declanșator. Diabetul de tip 2 este cauzat de genetică și diferiți factori de risc, dar mai ales de stilul de viață nesănătos. Însă este adevărat că băuturile îndulcite cu zahăr, așa cum sunt marea majoritate a sucurilor sunt bogate în calorii goale. Sunt studii care le asociază cu un risc ridicat de diabet. Însă dulciurile în sine nu sunt o cauză a diabetului zaharat.

Nu vei mai putea mânca desertul

Greșit. Poți continua să te bucuri de desert, de o felie de prăjitură chiar dacă ai fost diagnosticată cu diabet zaharat. Dar să reții că trebuie să fii moderată. Cheia este controlul porțiilor dar și măsurarea glicemiei.  Ia în calcul și carbohidrații consumați la o masă ca să ai un echilibru sănătos.

Fructele au prea mult zahăr și sunt interzise

Este adevărat că unele fructe conțin mai mult zahăr decât altele. Dar acest lucru nu înseamnă că o persoană cu diabet zaharat nu poate să consume fructe. Totul este să vorbești cu medicul tău și să înțelegi ce fructe pot fi consumate zilnic și care mai rar sau în cantități mai mici.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel