Sari la conținut

Trei pacienți, răpuși de o boală misterioasă. OMS monitorizează epidemia

Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Trei pacienți au fost răpușide o boală misterioasă. După ce nouă persoane au fost diagnosticate cu această boală necruțătoare, Organizația Mondială a Sănătății monitorizează epidemia.

Trei persoane au fost ucise în Argentina de o pneumonie misterioasă a cărei origine este necunoscută. Acest lucru a fost anunțat de Luis Medina Ruiz, ministrul Sănătății din provincia argentiniană Tucuman, care a explicat: „Suntem cu toții în alertă”. Până în prezent, au fost diagnosticați nouă pacienți.

‘Pacienții au în comun o afecțiune respiratorie severă cu pneumonie bilaterală și afectarea radiografiilor foarte asemănătoare cu Coronavirusul. Dar acest lucru este exclus’, a continuat Ruiz în cadrul conferinței de presă. ‘Suntem cu toții în alertă, motiv pentru care emitem ghiduri pentru unitățile de terapie intensivă publice și private în cazul în care se vor afla în situația de a trata pacienți cu aceste simptome, în special pentru a face un diagnostic corect cu toate protocoalele necesare și cu EPI, așa cum se recomandă pentru toți pacienții cu afecțiuni respiratorii.

 

Trei pacienți, răpuși de o boală misterioasă. OMS monitorizează epidemia

Așadar, nu este Covid-19, dar nici gripă și Hantavirus sau apendicită Legionella. Toți pacienții diagnosticați cu această pneumonie au fost supuși unor analize specifice la Institutul Malbran din Buenos Aires, în timp ce centrul din Tucuman unde au fost depistate cazurile, Luz Médica, o clinică privată din orașul San Miguel de Tucuman, a fost plasat în izolare.

Pacientul zero a fost identificat ca fiind o femeie în vârstă de 70 de ani care a fost internată la Luz Médica pentru o operație de rutină înainte de a dezvolta o infecție pulmonară pe 18 august. Un medic și o asistentă au murit ulterior, în timp ce pacientul care a prezentat primele simptome a decedat joia trecută. Între timp, alți nouă pacienți au fost identificați, dintre care patru se află la terapie intensivă, în timp ce alți trei sunt în tratament ambulatoriu.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) monitorizează focarul.

Un copil, în vârstă de șase ani, din Murcia și un bebeluș din Andaluzia au murit, pe fondul celor 46 de cazuri de hepatită misterioasă raportate în rândul copiilor din Spania. Ambii au decedat după ce au fost supuși unui transplant de ficat.

Ministerul Sănătății din Spania a raportat primele decese cauzate de o epidemie misterioasă de hepatită acută la copii.

Potrivit Ministerului Sănătății, dintre cele 46 de cazuri depistate în Spania, până în prezent a fost necesară efectuarea a trei transplanturi. A treia procedură a fost făcută unei fetițe de 3 ani din Aragon, care a răspuns bine la operație.

Boala este de origine necunoscută

Potrivit autorităților, din cele 46 de cazuri depistate până în prezent, rezultatul clinic a fost pozitiv în 43 dintre ele.

Cazurile ciudate, ale căror origini sunt necunoscute, au fost depistate la copii cu vârste cuprinse între 0 și 16 ani, mai mult de jumătate (60 la sută) dintre cazuri fiind la fete, potrivit datelor recente ale Ministerului Sănătății.

OMS identificase 894 de cazuri suspecte de hepatită

Cazurile de hepatită în rândul copiilor nu sunt însă izolate de Spania. Până la sfârșitul lunii iunie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) identificase 894 de cazuri suspecte de hepatită acută la copii în întreaga lume – dintre care 30 la sută au dus la tratament spitalicesc.

Până la 30 iunie, 473 de cazuri de hepatită acută au fost raportate în Europa în 21 de țări. Țările europene cu cele mai multe cazuri până în prezent sunt: Belgia (14), Italia (35), Portugalia (19), Spania (40) și Regatul Unit (268).

Majoritatea – 77 la sută – dintre cele mai grave infecții au fost înregistrate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între zero și cinci ani.

În Spania, Madridul a înregistrat cele mai multe cazuri până în prezent, cu 15. Urmează Catalonia (9); Galicia (5); Insulele Baleare (4); Castilla-La Mancha și Murcia (ambele cu 3 cazuri); Castilla y León și Andaluzia (2, fără a lua în calcul copilul care a murit), iar Aragon și Insulele Canare au avut câte un caz fiecare.

Primele cazuri raportate au început la începutul lunii ianuarie și, la fel ca tendința europeană mai largă, vârsta medie a cazurilor din Spania este foarte mică – 5,3 ani în medie, cu o vârstă medie de 4 ani – iar majoritatea (64,4 %) cazurilor au fost înregistrate în rândul fetelor tinere, potrivit stiridiaspora.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel