Sari la conținut

Ce boli poate anunța tremuratul mâinilor. Neurolog: Are de cele mai multe ori cauze neurologice dar…”

tunel carpian
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
amorteala mainilor noaptea

Tremuratul mâinilor cauze. Tremuratul membrelor superioare are, cel mai adesea, cauze neurologice, a explicat un cunoscut neurolog pentru Doctorul Zilei.

Dr. Dan Mitrea neurolog care se ocupă cu precădere de pacienți cu afecțiuni neuro-oncologice a dezvăluit ce probleme pot ascunde simptome precum tremuratul mâinilor.

”Tremorul mâinilor este o problemă medicală ce are, de cele mai multe ori, cauze neurologice, dar este important de menționat că nu este exclusiv neurologică.

Există boli endocrinologice, metabolice și toxicologice în al căror tablou clinic este și tremorul. Tremorul din cadrul patologiilor neurologice trebuie încadrat corect că și diagnostic deoarece doar așa vom putea recomanda tratamentul adecvat, ce va duce la ameliorarea simptomelor.

Astfel tremorul din boala Parkinson, care de obicei debutează la un singur membru, va răspunde la un anumit tratament, pe de altă parte tremorul esențial nu va avea o ameliorare notabilă la aceleași medicamente.

Există și tremorul distonic, ce se poate ameliora prin injectarea de toxină boltulinica sau, tremorul din cadrul unor boli neurologice genetice. Nu în ultimul rând, pacientul poate să aibă tremor și dacă există leziuni vasculare cerebrale în anumite zone din creier ce coordonează mișcările. În concluzie, este util să vă adresați unui specialist pentru a identifică corect problemă și a recomanda tratamentul corespunzător”, potrivit medicului.

Bolile neurodegenerative sunt influențate de stilul de viață

De asemenea, foarte important este și stilul de viață, care poate avea un impact major asupra celor mai multe boli neurologice.

Bolile vasculare (accidentul vascular cerebral ischemic sau hemoragic), neurodegenerative (boala Alzheimer, boala Parkinson, demența vasculară etc.), neuro-imunologice (Scleroză multiplă, neuromielta optică, miastenia gravis etc.) afecțiunile sistemului nervos periferic (sindrom de tunel carpian, radiculopatii, polineuropatia diabetic etc.) sunt major influențate de stilul de viață.

Un stil de viață sedentar, cu dietă necorespunzătoare, stres, fumatul, consumul de alcool, lipsă somnului, consumul de droguri, vor duce, cu siguranță către una sau mai multe afecțiuni neurologice, potrivit medicului neurolog Dan Mitrea.

Tremuratul mâinilor: alte cauze

Există, de asemenea, potențiali factori declanșatori care pot amplifica tremorul nostru de bază până în punctul în care poate fi detectat cu ochiul liber. Aceștia includ:

  • Teamă extremă, anxietate sau oboseală.
  • Febra, hipertiroidismul sau nivelul scăzut al zahărului din sânge.
  • Exerciții intense.
  • Întreruperea consumului de alcool sau opioide.
  • Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele SSRI sau SNRI, albuterol, prednisonul, nicotina și cafeina.

În aceste situații, abordarea potențialilor factori declanșatori poate remedia tremorul aparent.

Cauze subiacente ale tremurului

Tremuratul este o mișcare involuntară, de obicei datorată contractiilor rapide și alternative ale mușchilor antagoniști – cum ar fi mușchii biceps și triceps, în care unul dintre cei doi se relaxează în timp ce celălalt se contractă pentru a mișca o parte a corpului.

În afară de ceea ce știm despre rolul creierului și mușchilor în tremor, există dovezi de lungă durată că intestinul joacă un rol important în multe tulburări neurologice. Recent, cercetătorii au descoperit că persoanele cu boala Parkinson și tremor esențial au modificări unice în microbiomul lor și că severitatea tremorului este corelată cu modificări ale anumitor acizi grași cu catenă scurtă, compuși benefici care sunt produși atunci când bacteriile din colonul nostru fermentă fibre.

Prima întrebare pe care un medic ar putea să o pună despre tremorul dumneavoastră este dacă apare în timpul repausului, cum ar fi atunci când brațul dumneavoastră este sprijinit confortabil pe un scaun, sau în timpul activității voluntare. În unele cazuri în care cauza tremuratului nu este clară, medicii pot recomanda o scanare specială a capului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel