Home » Medicamente & prospecte » Triferment x 30 comprimate filmate B....

Triferment x 30 comprimate filmate B.

Compozitie:
Un comprimat filmat gastrorezistent contine pancreatina 275 mg si excipienti: nucleu: amidon de porumb, zahar, talc. film: Opadry II OYLS-28911 (hipromeloza 15 cP (E 464), lactoza monohidrat, dioxid de titan (E171), macrogol 4000, acid citric monohidrat (E 330), Acryl-Eze 93 O 18359 (copolimer acid metacrilic tip C, talc, dioxid de titan (E171), trietilcitrat (E1505), dioxid de siliciu coloidal anhidru, hidrogencarbonat de sodiu (E 500), laurilsulfat de sodiu, Opadry II 85 F 25244 (alcool polivinilic partial hidrolizat, macrogol 3350, talc. Ponceau 4R (E124), galben amurg FCF (E110). Pancreatina continuta intr-un comprimat filmat gastrorezistent echivaleaza cu o activitate enzimatica minima de 2970 unitati amilaza, 3720 unitati lipaza si 250 unitati proteza (Farmacopeea Europeana).
Grupa farmacoterapeutica:
Enzime digestive; preparate enzimatice; combinatii.
Indicatii terapeutice:
Tulburari dispeptice in cadrul insuficientei pancreasului exocrin, in pancreatite cronice si in boala fibrochistica a pancreasului.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la pancreatina sau la oricare dintre excipienti.
Pancreatita acuta.
Acutizari ale pancreatitei cronice.
Precautii:
Se recomanda ca preparatele de pancreatina sa fie administrate la sfarsitul meselor, atunci cand secretia gastrica acida este neutralizata de prezenta alimentelor, deoarece enzimele pancreatice pot fi inactivate de aciditatea gastrica. Daca simptomele digestive persista sau se agraveaza sub tratament, este necesara reevaluarea clinica si terapeutica.
Interactiuni:
Medicamentele care inhiba sau neutralizeaza secretia gastrica acida pot creste eficacitatea pancreatinei (aciditatea gastrica poate inactiva enzimele pancreatice).
Atentionari speciale:
Folosirea de doze mari de enzime pancreatice la copii impune prudenta, deoarece se pot produce leziuni perianale. De asemenea, la copii exista riscul pastrarii comprimatelor filmate in cavitatea bucala, cu aparitia stomatitei. Au fost semnalate cazuri de stricturi ale colonului la copii cu fibroza chistica tratati cu doze mari de pancreatina. Se recomanda prudenta la pacientii cu guta si litiaza urica.
Sarcina si alaptarea:
Pancreatina se poate administra in timpul sarcinii si alaptarii.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:
Triferment nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Doze si mod de administrare:
Doza uzuala este de 1-2 comprimate filmate gastrorezistente de Triferment, administrate de 3 ori pe zi, la sfarsitul meselor. Comprimatele filmate se inghit intregi, cu putina apa.
Reactii adverse:
Enzimele pancreatice sunt, in general, bine tolerate. Au fost semnalate cazuri izolate de reactii alergice de tip imediat dupa administrare de pancreatina, mai frecvent la copii cu fibroza chistica. Dozele mari administrate la copii pot provoca leziuni perianale. De asemenea, la copii exista riscul pastrarii comprimatelor in cavitatea bucala, cu aparitia stomatitei.
Supradozaj:
Dozele foarte mari produc greata, diaree, hiperuricemie. In caz de supradozaj, se intrerupe administrarea produsului si se instituie tratament simptomatic.
Pastrare:
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Ambalaj:
Cutie cu 3 blistere PVC/Al a cate 10 comprimate filmate gastrorezistente.