Sari la conținut

Gripă, VSR sau COVID? Ce ar trebui să știe părinții despre sănătatea copiilor lor. Ne paște o tripledemie în această iarnă?

Bebelus internat
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Crestere a numarului de cazuri de meningita in randul copiilor

Gripă, VSR sau COVID? Ce ar trebui să știe părinții despre sănătatea copiilor lor. Ne paște o tripledemie în această iarnă?

Nu pare ceva ieșit din comun când un copil vine acasă de la școală, în noiembrie, cu nasul care curge și înfundat sau cu tuse. Dar pentru părinți, miza este deosebit de mare acum: este doar o răceală? este gripă? Sau sunt aceste semne revelatoare ale VSR sau COVID?

Ce este tripledemia

Unele dintre simptomele gripei, ale virusului sincițial respirator și ale coronavirusului sunt relativ similare, ceea ce face dificil pentru părinți să facă distincția între boli, deoarece cazurile cresc la nivel mondial.

Circulaţia virusurilor gripale a fost scăzută în 2020 pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus şi a crescut uşor în activitate la finalul anului 2021. Din păcate, ne vin semnale, din multe direcţii avizate, cu privire la epidemii cu o anvergură mai mare decât în anii trecuţi, generate, în principal, de virusurile sinciţial respirator şi gripal.

Ultima alarmă este trasă cu mai bine de o săptămână în urmă de către Academia Americană de Pediatrie, care a cerut Guvernului american declararea stării de urgenţă la nivel naţional din cauza problemelor legate de infecţiile generate de cele două virusuri.

Referindu-se la virusul sinciţial respirator, gripă şi Covid, specialiștii vorbesc de „furtuna perfectă”, vorbesc de tripledemie sau twindemie.

Mulți americani ar putea fi prea obosiți de COVID pentru a se îngrijora de realitatea unei „tripledemii”. Îngrijirea ar putea fi, de asemenea, afectată de lipsa națională de lucrători din domeniul sănătății, care continuă să exacerbeze volumul de muncă al spitalelor.

Iată o prezentare generală a simptomelor RSV, gripei și COVID-19 la copii – și ceea ce ar trebui să știe părinții.

Ce ar trebui să știe părinții: Simptomele VSR la copii

  • Virusul sincițial respiratorInfecția cu veste foarte contagioasă și o boală comună la copii, majoritatea având o infecție cu VSR începând cu a doua zi de naștere, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
  • Simptomele includ curgerea nasului, scăderea poftei de mâncare, tuse, strănut, febră și respirație șuierătoare, conform CDC.
  • Majoritatea infecțiilor cu VSR dispar în decurs de o săptămână sau două, dar CDC recomandă părinților să-și sune furnizorul de asistență medicală dacă copilul lor „are dificultăți de respirație, nu bea suficiente lichide sau prezintă simptome care se agravează”.
  • Simptomele RSV apar de obicei treptat și apar în decurs de 4 până la 6 zile de la infectare.

Ce ar trebui să știe părinții: Simptomele gripei la copii

  • Simptomele gripei apar de obicei brusc, ceea ce este probabil cea mai mare distincție față de VSR, conform Health Partners.
  • Simptomele gripei pot include febră, tuse, durere în gât, nas care curge sau înfundat, dureri de corp, dureri de cap, frisoane, senzație de oboseală și uneori vărsături și diaree, conform CDC.
  • Simptomele gripei se dezvoltă de obicei la aproximativ 1 până la 4 zile după ce au fost expuse la o persoană bolnavă, conform HealthyChildren.org.
  • „Chiar și copiii sănătoși se pot îmbolnăvi foarte tare de gripă”, avertizează CDC.
  • CDC spune că părinții ar trebui să-și ducă copiii la camera de urgență dacă se confruntă cu respirația rapidă sau dificultăți, buzele sau fața albăstrui, coastele care se trag cu fiecare respirație și dureri în piept, printre alte simptome.

Ce ar trebui să știe părinții: Simptomele COVID-19 la copii

  • Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 la copii includ febră și tuse, dar copiii pot prezenta și dureri în gât, cefalee, oboseală sau simptome gastrointestinale, conform CDC.
  • CDC recomandă părinților să-și testeze copilul dacă dezvoltă simptome, deoarece acesta este cel mai bun mod de a ști dacă este gripă sau COVID-19.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel