vineri, martie 24, 2023

Trombofilia reprezintă condiția în care sângele are o tendință mare de a se coagula în vasele de sânge. Cel mai adesea, trombofilia se moștenește, dar poate fi și o stare dobândită. Prezența trombofiliei în perioada sarcinii poate avea consecințe importante asupra acesteia. Despre tot ceea ce înseamnă dar și ce presupune trombofilia în sarcina a explicat pentru Doctorul Zilei, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Te-ar mai interesa: Atenţie la ce veţi cumpăra din magazine! Produse c...

Fără a avea o statistică a numărului de femei însărcinate din România care suferă de această afecțiune, incidența acestora este destul de mare, multe dintre gravide adresându-se fie medicului ginecolog, fie hematologului după apariția unor manifestări de cefalee sau a unor dureri în partea posterioară a gambei.

De multe ori, simptomele acestei afecțiuni sunt destul de modeste, astfel că viitoarea mămică le poate trece cu vederea. Sunt rare acele cazuri când manifestările trombofiliei sunt atât de severe încât să determine femeia însărcinată să meargă la medic.

Printre acestea se regăsesc:

Te-ar mai interesa: Nu mai consuma aceste alimente! Sporesc inflamația...

  • dificultăți de deplasare din cauza creșterii în volum a gambei și/sau coapsei (tromboflebite la nivelul membrelor)
  • tulburări de respirație datorită trombozelor în circulația pulmonară
  • manifestări neurologice apărute în urma unui accident vascular cerebral trombotic

Investigațiile pentru punerea diagnosticului constau în analize de sânge pentru determinarea profilului de trombofilie, precum și a modalității de transmitere: homozigot (transmitere de la ambii părinți) sau heterozigot (transmitere de la un singur părinte). Testele se pot face și în laboratoarele cu profil general, precum și în laboratoare pentru investigații genetice. De cele mai multe ori, o femeie însărcinată ajunge să fie investigată pentru acest diagnostic atunci când fătul prezintă creșteri întârziate, există modificări ale circulației uterine ce determină creșterea tensiunii uterine la examinarea Doppler, când creșterea tensiunii arteriale duce la manifestări de preeclampsie – eclampsie, prezența placentei îmbătrânite sau când au loc avorturi spontane repetate. Cea mai severă formă a afecțiunii este prezența factorului V Leiden pozitiv homozigot.

Te-ar mai interesa: Medic: Cele mai bune și „cele mai proaste...

Cel mai important risc al trombofiliei pentru o femeie însărcinată este pierderea sarcinii. Pacientele cu acest diagnostic sunt predispuse la tromboze, embolie cerebrală sau pulmonară, hipertensiune arterială. De asemenea, există riscul desprinderii placentei de peretele uterin, înainte de naștere, ceea ce provoacă sângerări masive, foarte periculoase atât pentru făt, cât și pentru mamă. Pentru făt, riscurile sunt legate de creșterea intrauterină și, în cazuri severe de trombofilie, moartea acestuia in utero antepartum.

Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ai intestinele pline de toxin...

Pacienta cu acest diagnostic va fi în permanență monitorizată atât de către medicul hematolog, cât și de medicul obstetrician. Tratamentul gravidei cu diagnosticul de trombofilie este specific anticoagulant sau/și antiagregant, menit să combată hipercoagulabilitatea.

Din păcate, atunci când vine vorba despre prevenție, nu poate fi vorba despre măsuri care pot fi luate în acest sens, mai ales în cazul trombofiliilor moștenite. În cazul acestora, este important ca femeia însărcinată să fie atent monitorizată pentru a preveni evenimentele ce ar putea pune în pericol viața ei și a fătului. Este interzis fumatul, un factor favorizant pentru tromboze, precum și repausul prelungit. Sunt indicate exercițiile sportive ușoare, evitarea făinoaselor, dulciurilor și grăsimilor pentru a nu acumula mai mult de 1,5 kg pe lună.

Te-ar mai interesa: Curățați-vă colonul și ardeți grăsimile cu aceast ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private