Sari la conținut

Trucuri care scad riscul de a te infecta cu coronavirus

Cea mai bună măsură este să rămâi în casă. Dar cum trebuie să ieși să te aprovizionezi, aici este nevoie de un plan, pentru a fi foarte pregătit și a reduce la minim riscul de contaminare.

În cazurile ideale, infectații nu se mai plimbă printre cei sănătoși, însă virusul se poate transmite și de la pacienți asimptomatici.

Așadar. Căutați să fentați aglomerația. Renunțați să mergeți la cumpărături în weekend, când invariabil magazinele sunt mai aglomerate.

Încercați dimineața sau după prânz, atunci sunt cele mai lejere ore. Obligatoriu, păstrați distanța de cel puțin 1 metru jumătate între oameni. NU urcați cu alte persoane în lift. Nu vă apropiați de alții printre rafturi. Spălați-vă mâinile și puneți-vă mănuși de plastic. Dacă nu aveți mănuși medicinale, folosiți mănuși de plastic obișnuite, care se găsesc și în cutiile de vopsea de păr sau, în ultimă instanță, pungulițe de plastic.

Folosiți mască atunci când ieșiți. Dacă nu aveți și nu mai găsiți de cumpărat, confecționați-vă una din eșarfe suprapuse. Sau înfășurați-vă cu un fular. Timpul încă ne permite să ne accesorizăm astfel.

După ce reveniți de la cumpărături, folosiți șervețele antibacteriene sau spălați produsele care pot fi spălate cu apă și săpun. Nu neglijați acest aspect, virusul rezistă pe suprafețe.

Nu duceți mâna la gură, nas sau ochi. Spălați intens și des mâinile. Nu intrați în casă cu încălțămintea cu care ați fost afară. Turnați pe covorul de la intrare clor sau pur și simplu sacrificați un prosop pentru ușa de la intrare, care să fie îmbibat în soluție dezinfectantă sau clor înainte de a intra cu încălțămintea cu care ați fost afară.

Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

▪ Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.

▪ Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.

▪ Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.

▪ NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

▪ NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane. Încercați să folosiți cardul cât mai des și spălați-vă de îndată ce ați atins bani.

Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel