luni, mai 16, 2022

Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron), cât și a funcției ovulatorii. Odata cu instalarea menopauzei, poate creste riscul de aparitie a anumitor afectiuni medicale, precum:

  • Boli de inina si boli cardiovasculare
  • Incontinenta urinara.
  • Disconfort in timpul actului sexual.
  • Crestere in greutate. Multe femei se ingrasa in timpul instalarii menopauzei, deoarece metabolismul incetineste.

„Femeile sunt predispuse la surplusul de grăsime din zona abdominală, în special în perioada apropierii de menopauză. Acest lucru este consecinţă a faptului că estrogenul din organism scade, iar grăsimea de pe fese, coapse, şolduri este redistribuită în zona abdominală. Nivelul ridicat de stres şi de cortizol secretat în situaţiile de stres ar putea fi cauze ale grăsimii abdominale”, explică dr. Virgil Popescu.

Te-ar mai interesa: Demență: Studiile au identificat un medicament car...

Trucuri de la dr. Virgil Popescu pentru femeile aflate la menopauză

De ce este atât de greu să slăbim la menopauză? Creşterea în greutate pe parcursul menopauzei includ:

  • Fluctuaţiile hormonale – nivelul fie ridicat, fie foarte scăzut de estrogen poate duce la creşterea depozitelor de grăsime.
  • Pierderea masei musculare – acest lucru se întâmplă din cauza vârstei, a schimbărilor hormonale şi a scăderii activităţii fizice.
  • Somnul insuficient –majoritatea femeilor au probleme cu somnul în timpul menopauzei, iar lipsa somnului este legată de creşterea în greutate.
  • Rezistenţa crescută la insulină – femeile devin adesea imune la insulină odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce face ca pierderea în greutate să fie mai dificilă.

„O reducere a numărului de calorii este necesară pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, reducerea masivă a caloriilor poate accentua pierderea de masă musculară, ceea ce accelerează scăderea ratei metabolice care apare odată cu vârsta.

Obiceiuri alimentare comune femeilor care îşi doreau să scape de kilograme

Cercetătorii au examinat obiceiurile alimentare ale femeilor aflate la menopauză, înscrise într-un studiu de pierdere în greutate. Ei au identificat câteva obiceiuri alimentare comune femeilor care îşi doreau să scape de kilogramele în plus şi să se menţină în formă”, mai spune medicul.

Te-ar mai interesa: Vă învinețiți ușor? Iată ce boală gravă poate ascu...

Renunţarea la deserturi şi la băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr

„În topul listei se află renunţarea la deserturi şi la băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr, urmate de limitarea cantităţii de carne şi de brânzeturi, apoi de consumul crescut de fructe şi legume, care conţin multe fibre.

Persoanele care au micşorat consumul de deserturi şi de băuturi dulci au reuşit să piardă în greutate şi să se menţină. Totuşi, deşi este tentant să încerce o dietă drastică, săracă în calorii, pentru a pierde rapid din greutate, acest lucru nu este o idee bună”.

Te-ar mai interesa: Două senzații corporale care indică un nivel ridic...

Insuficienţa aportului de calorii poate duce la pierderea de masă osoasă

Cercetările demonstrează că limitarea drastică a numărului de calorii cauzează pierderea masei musculare şi o scădere a ratei metabolice. Mai mult decât atât, insuficienţa aportului de calorii poate duce la pierderea de masă osoasă, care creşte riscul de osteoporoză”, afirmă specialistul.

Dieta cu un nivel scăzut de carbohidraţi

Multe studii au arătat că dietele sărace în carbohidraţi sunt excelente pentru pierderea în greutate. De asemenea, sunt benefice pentru a reduce grăsimea abdominală.

Te-ar mai interesa: Obiceiul nesănătos din timpul mesei care duce la c...

Un studiu realizat de Societatea Americană de Nutriţie a ajuns la concluzia că o reducere a carbohidraţilor din dietă are efecte benefice asupra compoziţiei organismului, asupra distribuţiei de grăsime şi a metabolismul glucozei.


Dieta vegetariană

„Experții au studiat mai multe diete, iar cea vegetariană a fost cea care a dat randamente. Însă produsele lactate şi ouă, a dovedit rezultate uimitoar. Fibrele au şi ele un rol extrem de important într-un regim alimentar destinat scăderii şi menţinerii ponderale.

Te-ar mai interesa: Otrava din bucătărie. Greșeală care te poate îmbol...

Fibrele contribuie la curăţarea colonului, reduc riscul de constipaţie şi sunt de două tipuri: insolubile (faină din grâu, tărâţe din grâu, fistic, nuci, diferite tipuri de legume) şi solubile (ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi, psyllium, in).

Spre deosebire de grăsimi, proteine sau carbohidraţi pe care organismul le descompune şi le absoarbe, fibrele nu sunt digerate de către organism. Pe lângă faptul că fibrele au un rol esenţial în procesul de slăbire, ele contribuie şi la menţinerea sănătăţii şi la detoxifierea organismului”, concluzionează dr. Virgil Popescu.

Dieta mediteraneeană

Dietele mediteraneene sunt bine cunoscute pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi reducerea riscului de boli de inimă. Experții au demonstrat că pot fi benefice şi pentru cei care îşi doresc să piardă în greutate.

Dietele mediteraneene se bazează pe mâncarea tradiţională pe care oamenii din ţări precum Grecia sau Italia obişnuiau să o consume în urmă cu 50-60 de ani.

Acestea constau în alimente precum ouă, nuci, seminţe, legume, lactate, peşte, ierburi, fructe de mare şi ulei extravirgin.

Zahărul, îndulcitorii şi toate alimentele procesate sunt total excluse din alimentaţie. Studiile realizate de Asociaţia Canadiană Medicală au ajuns la concluzia că o dietă mediteraneeană poate fi utilă în reducerea riscului de obezitate şi hiperglicemie.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private