Sari la conținut

Trucuri pentru sănătatea orală: șapte trucuri aprobate de stomatologi pentru o dantură mai sănătoasă

cute cartoon mouth with clean problem before and after

SĂNĂTATEA ORALĂ înseamnă mai mult decât doar spălatul pe dinți. De fapt, totul, de la obiceiurile de gustare până la băutura alcoolică preferată, pot avea un impact semnificativ atât asupra dinților, cât și asupra gingiilor. O dietă sănătoasă este esențială pentru menținerea unei bune igiene orale, iar acestea sunt șapte schimbări simple pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți dantura.

Ziua Mondială a Sănătății Orale a sosit și este momentul perfect pentru a vă regândi rutina de igienă orală. În timp ce periajul și folosirea aței dentare sunt ambele componente esențiale ale unei guri sănătoase, luarea unor decizii mai inteligente cu privire la ceea ce mâncăm și bem sunt cele mai simple modalități de a ne îmbunătăți igiena orală generală. Schimbarea gustărilor artificiale și dulci cu alimente naturale este una dintre cele mai evidente schimburi de făcut, dar ce altceva ar trebui să faci pentru o gură mai sănătoasă?

Cum să-ți îmbunătățești rutina de igienă orală

Zahărul este cunoscut ca inamicul unei bune igiene orale, dar se dovedește că nu trebuie să îl tăiați complet pentru a menține o gură sănătoasă.

De fapt, chiar și cel mai simplu schimb vă poate îmbunătăți dinții și gingiile atunci când este asociat cu o rutină solidă de igienă orală – este doar un caz de echilibrare a celor două.

Vorbind în exclusivitate cu Express.co.uk, stomatolog și director clinic al Bupa Dental Care, dr. Zaheer a spus: „Mulți oameni presupun că periajul de două ori pe zi este suficient pentru a ne menține dinții în stare optimă. Cu toate acestea, trebuie să ne gândim și la ceea ce mâncăm.

„Nu sunt toate vești proaste – așa cum există unele alimente care vor fi mai rele pentru dinți, există câteva schimbări simple pe care le putem face pentru a ne proteja mai bine împotriva cariilor dentare.”

Deci, ce ar trebui să schimbi în dieta ta?

după masă

Brânza

În timp ce acest produs lactat aromat poate îngrasa în cantități mari, consumul unei cantități moderate de brânză vă poate aduce beneficii dinților.

Dr Zaheer a spus: „Brânza are o serie de beneficii pentru dinții tăi, inclusiv niveluri ridicate de fosfat și calciu, care întăresc în mod natural dinții și oasele.

În plus, brânza ajută la echilibrarea nivelului pH-ului din gură, ceea ce înseamnă mai puțin acid dăunător, mai multă salivă de curățare și, în consecință, o mai bună protecție împotriva cariilor dentare.”

Schimbați gustările sărate cu o cantitate mică de brânză pentru a vă îmbunătăți atât respirația, cât și puterea dinților.

Stafide

În timp ce atât fructele proaspete, cât și cele uscate sunt în mod natural bogate în zahăr, soiurile uscate precum stafidele pot face ravagii dinților tăi.

Când fructele sunt uscate, zahărul concentrat devine lipicios și se lipește de dinți și gingii – contribuind în timp la carii dentare semnificative.

Dr Zaheer a comentat: „Oamenii pot presupune uneori că fructele în toate formele sale sunt bune pentru tine, dar când vine vorba de dinții tăi, nu este neapărat cazul.

Pentru un schimb sănătos pentru gură, încercați să mâncați mango proaspăt în loc de uscat, sau struguri în loc de stafide.”

Dacă decideți să vă răsfățați din când în când cu fructe uscate, merită să vă clătiți imediat gura cu apă pentru a preveni ca zahărul persistent să vă deterioreze dinții.

Fii inteligent în privința gustărilor

Gustarea este o modalitate grozavă de a vă oferi un răspuns între mese, dar alegerea tipului potrivit de alimente este crucială pentru a ne proteja dinții.

Potrivit doctorului Zaheer, amidonul din gustările populare, cum ar fi chipsurile, poate rămâne prins între dinți, ceea ce duce la acumularea plăcii în timp.

Spre deosebire de chipsuri, nucile sunt pline de grăsimi sănătoase care ne pot ajuta să producem saliva pentru a ne curăța dinții și a regla pH-ul gurii.

Soiurile nesărate precum migdalele sunt o alternativă excelentă, deoarece sunt pline de calciu – principalul mineral necesar pentru a menține dinții puternici.

Dacă vă plac gustările cu zahăr, doctorul Zaheer a recomandat să vă luați doza la o singură gustare, în loc să mâncați pe tot parcursul zilei.

Încearcă să nu lungiți deserturile pe tot parcursul zilei

El a spus: „Mâncarea regulată pe tot parcursul zilei cu gustări cu zahăr crește durata de timp în care dinții tăi au fost atacați cu acid.

Aceasta înseamnă că este mai bine să mănânci o bucată de ciocolată  după masă, dintr-o singură mișcare, decât să o ronțăi pe o perioadă de câteva ore.”

Alege ciocolata in locul dulciurilor

Deși poate părea surprinzător, alegerea ciocolatei în locul dulciurilor este de fapt o alegere înțeleaptă.

Dulciurile, în special soiul de gumă, sunt aproape în întregime alcătuite din zahăr, iar consistența lor înseamnă că se pot lipi de dinți, supunându-te riscului de carii.

Dr Zaheer a recomandat să folosești ciocolată neagră pentru a-ți satisface pofta de dulce, deoarece are mai puțin zahăr decât ciocolata albă sau cu lapte, iar consistența înseamnă că nu se va bloca în dinți.

Schimbați salatele crocante cu verdeața cu frunze

Legumele cu frunze verzi precum varza kale, spanacul si telina sunt bogate in fibre si sarace in calorii, ceea ce le face legume grozave pentru dinti.

Conținutul de fibre din legumele cu frunze ajută la curățarea resturilor alimentare și a plăcii, în timp ce vă alimentează corpul cu calciu pe măsură ce le consumați.

Dr Zaheer a explicat: „Nu toată lumea este fană a verdețurilor, dar mărunțirea a niște kale sau spanac într-un sandviș în loc de salată verde este o modalitate grozavă de a include ceva bunătate cu frunze în dieta ta”.

Alegeți băuturi alcoolice „mai ușoare”.

Prosecco este una dintre băuturile alcoolice preferate ale națiunii, dar acest vin spumant dulce conține la fel de mult zahăr și acid ca majoritatea băuturilor gazoase.

„Băuturile precum șampania și Prosecco pot dizolva smalțul dinților datorită acidității lor ridicate, ceea ce poate crește riscul de eroziune dentară”, a spus dr. Zaheer.

Schimbați combinația preferată de băuturi spirtoase și mixer pentru o băutură mai ușoară, cum ar fi vodca și tonic – dinții vă vor mulțumi pentru asta în anii următori.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel