Sari la conținut

Tu cum păstrezi corect laptele în frigider? Dar ouăle?

Ce ne recomandă doctorii să consumăm în sezonul rece?
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Recomandările specialiștilor pentru dozele zilnice de antioxidanți includ aproximativ 11 miligrame de zinc pentru bărbați, 8 miligrame pentru femei,.

Tu cum păstrezi corect laptele în frigider? Dar ouăle? Anumite alimente, cum sunt laptele și ouăle, sunt perisabile. De aceea este important cum le păstrăm. 

Păstrarea alimentelor la locul potrivit poate avea un impact uriaș asupra menținerii calităților organoleptice ale mâncării pentru o perioadă mai îndelungată.

Chris Beasley, reprezentant al unei companii de asigurări de locuințe din Marea Britanie, a subliniat că, dacă avem grijă cum așezăm mâncarea în frigider, unele produse și-ar putea păstra prospețimea pentru un timp mai îndelungat.

De ce nu trebuie ținute ouăle pe ușa frigiderului

Cele mai multe frigidere au un spațiu specific pentru ouă, amplasat chiar pe ușă. Însă nu este cel mai bun loc pentru a le păstra, atrag atenția experții.

Ușa reprezintă partea cea mai caldă a frigiderului și este, de asemenea, cea mai susceptibilă la fluctuațiile de temperatură.

„De aceea s-ar putea să descoperim că cel mai bine se păstrează pe raftul de sus sau din mijloc al frigiderului”, afirmă Beasley.

La rândul lor, specialiștii din industria alimentară susțin că ouăle trebuie păstrate la o temperatură constantă, întotdeauna sub 20 de grade.

Așadar, chiar dacă mulți obișnuiesc să le lase în coșuri, pe blaturile din bucătărie, este recomandat să nu fie ținute în afara frigiderului.

Specialiștii din industria alimentară recomandă, de asemenea, ca ouăle să fie păstrate în cutii pentru a evita să absoarbă orice miros. Totul pentru că mai bine de 17.000 de mici pori acoperă cojile acestora.

Iar faptul că sunt poroase permite atât oxigenului, cât și unor bacterii din mediu să rămână pe coajă. Așadar, ținute la frig, se va elimina și acest pericol.

Care este temperatura ideală

Temperatura medie a unui frigider ar trebui setată în jurul valorii de aproximativ 4 grade Celsius – temperatura ideală care inhibă bacteriile precum Salmonella sau E.coli, ce colonizează alimentele.

„Un ou proaspăt, depozitat la temperatura camerei, va începe să scadă din punct de vedere calitativ după câteva zile și va trebui utilizat în decurs de una până la trei săptămâni.

Ouăle de la frigider își vor menține calitatea și prospețimea cel puțin de două ori mai mult”, notează site-ul Healthline.com.

Cum păstrăm corect laptele

Expertul în locuințe Chris Beasley a explicat, de asemenea, că laptele nu trebuie păstrat în compartimentul ușii. „Dacă găsești că laptele tău nu se păstrează foarte mult, încearcă să-l pui în zona de depozitare principală”, explică Beasley.

„Temperatura recipientelor de depozitare de pe ușă fluctuează mai mult decât temperatura constantă din interiorul cabinei frigiderului și acele articole perisabile sunt expuse la aer cald de fiecare dată când ușa este deschisă”,

explică Lynn Williams, specialist în siguranță alimentară din cadrul Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii – USDA.

Laptele poate fi ținut și în congelator 

Sursa: Unsplash

Spre deosebire de ouă, laptele se poate ține și în congelator fără probleme. Înainte de consum, îl punem la frigider și îl lăsăm la decongelat.

Ca orice lichid, după ce îngheață, laptele își va mări volumul. Dacă optăm pentru a-l păstra la congelator în recipientul original, va trebui să vărsăm puțin din conținutul inițial.

Se va resigila recipientul, iar după ce ne asigurăm că este etanș, se va pune la congelator.

O singură grijă trebuie să mai avem: laptele congelat se va depozita departe de orice alte articole care ar putea transfera mirosuri sau arome nedorite.

Când se dorește să fie consumat, laptele ar trebui dezghețat peste noapte la frigider. Dezghețarea oricărui aliment la temperatura camerei reprezintă un bun teren de reproducere a bacteriilor, așadar este de evitat.

Așadar, pentru ca alimentele să fie proaspete mai mult timp, țineți cont de temperaturile ideale de păstrare. Și nu uitați nici cum se decongelează corect.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel