Sari la conținut

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul bolnavilor de tuberculoză! Ce anunță specialiștii

Progrese considerabile au fost înregistrate în ultimii ani în ceea ce priveşte lupta împotriva tuberculozei, însă, în ciuda trendului descendent al incidenţei tuberculozei în ţara noastră, România continuă să fie pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri raportate, susţin specialiştii.

Cele mai recente date epidemiologice, pentru anul 2018, arată o incidenţă globală a tuberculozei în România de 59,5 la 100.000 de locuitori, potrivit Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

În comparaţie, la nivelul Regiunii Europene incidenţa globală a tuberculozei a fost de 30 la 100.000 de locuitori, în 2017.

„Experienţa E-DETECT TB – un proiect pilot de screening al tuberculozei în România, confirmă necesitatea continuării campaniilor de depistare activă a TB, prin intermediul caravanelor mobile, în rândul grupurilor de populaţie cu risc crescut de îmbolnăvire şi transmitere a bolii.

Acolo, incidenţa tuberculozei este în continuare mult peste media înregistrată în populaţia generală, din cauza particularităţilor acestor categorii de populaţie, care au de regulă acces limitat la asistenţă medicală. Este important pentru Programul Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei implementarea diagnosticului activ al TB la categoriile de risc, pentru a reduce riscul de infecţie tuberculoasă în populaţia generală”, a declarat miercuri Beatrice Mahler-Boca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” la conferinţa-dezbatere care marchează încheierea activităţii de depistare activă din proiectul E-DETECT TB: „Dezvoltarea screeningului TB prin caravane mobile. Experienţa pilot E-DETECT TB: Provocări şi perspective”.

România a încheiat proiectul pilot E-DETECT TB, lansat în 2016 la nivel european în şase state membre UE: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România şi Suedia. Proiectul include mai multe componente: depistarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea şi tratamentul TB în rândul migranţilor (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidenţa cazurilor de TB latentă şi activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia).

Colaborarea între cele şase ţări urmăreşte să contribuie la eliminarea tuberculozei în spaţiul Uniunii Europene prin intervenţii bazate pe dovezi, în vederea diagnosticării precoce a tuberculozei şi asigurării de asistenţă medicală integrată pentru grupuri de populaţie vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale.

EDETECT-TB a primit finanţare de la Comisia Europeană, prin Agenţia Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură şi Alimente. Valoarea totală a proiectului, în ţara noastră, este de 970.449 euro şi este co-finanţat de către Ministerul Sănătăţii, care a alocat 612.069 de euro.

În România, E-DETECT TB a urmărit depistarea activă a TB, în grupuri de populaţie vulnerabilă, expuse unui risc crescut de îmbolnăvire, care au inclus: persoane fără adăpost, utilizatori de droguri, populaţie cu acces dificil la servicii medicale şi deţinuţi, din Bucureşti şi zone din Muntenia şi Oltenia: judeţele Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova.

Activităţile de screening au fost realizate de către specialişti din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, prin intermediul unei caravane mobile dotate cu radiografie digitală, diagnostic asistat de computer şi test de diagnostic molecular.

În urma examinărilor, persoanele depistate cu tuberculoză au intrat într-un program de tratament şi monitorizare, în concordanţă cu ghidurile naţionale în vigoare. Potrivit acestuia, pacientul diagnosticat cu tuberculoză trebuie izolat în unităţi medicale de specialitate timp de 2 săptămâni de la iniţierea tratamentului, până ce boala nu mai este contagioasă.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel