Sari la conținut

Tudor Ciuhodaru: așa putem evita hipertermia și insolația

Din cuprinsul articolului

Un val de caniculă va lovi Europa, în această perioadă, potrivit meteorologilor. Anticiclonul Cerberus, din deșertul Sahara se va deplasa spre nord.

Temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius în Spania, Italia, Grecia şi Turcia. În Sicilia și Sardinia sunt așteptate temperaturi la 47 – 48 de grade Celsius.

Țara noastră este și ea afectată. Administrația Națională de Meteorologie a transmis mai multe avertizări de cod galben şi portocaliu de caniculă şi instabilitate atmosferică.

Valul de căldură și canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38 – 40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cum ne protejăm de soare și căldură?

Tudor Ciuhodaru, medic la UPU Iași, a oferit mai multe recomandări și sfaturi pentru cum ar trebui să ne protejăm de soare și căldură, în această perioadă.

„Activitățile fizice se fac dimineața sau seara, când este mai răcoare. Îmbrăcămintea este deschisă la culoare, vaporoasă, din materiale textile de tip in, bumbac, în așa fel încât să ne asigure confortul termic.

Dacă tot vorbim despre apă, aer și răcoare și hidratare corespunzătoare. „Apă” vine de la „hidros” și în niciun caz de la alcool, de la băuturile bogate în cofeină sau zahăr, pentru că ele sunt diuretice și ne fac mai vulnerabil în fața căldurii. Pe de altă parte, vă dați seama, alcool, căldură, asfalt încins, iar sunt mari probleme.

O să mai trag un semnal de alarmă, despre cei mici: nu-i lăsați singuri la orele la amiezii în locurile de joacă. Supravegheați-i în permanență. Nu-i lăsați singuri nici în mașină, pentru că la 32 de grade afară, probabil că temperatura în mașină crește cam cu un grad în fiecare minut. Iar copiii sunt adesea cei mai expuși la deshidratare, insolație, crampe de căldură, sincope și necesită tratament de urgență.

O altă categorie vulnerabilă sunt vârstnicii, care stau în apartamentele supraîncinse de la ultimul etaj, acolo unde este bitum sau tablă pe acoperiș. Așa că măcar dați-le un telefon, din când în când, și întrebați-i dacă totul este în regulă, dacă au apă, dacă au posibilitatea de a-și asigura confortul termic”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru în cadrul unui interviu la Antena 3 CNN.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel