Sari la conținut

Tudor Ciuhodaru: ghidul de supraviețuire în caz de viscol și ninsori. „Hipotermia se instalează rapid!”

Sursă foto:Tudor Ciuhodaru Facebook
Tudor Ciuhodaru: ghid de supraviețuire în caz de viscol și ninsori

O mare parte a României a fost luată cu asalt de ninsori și viscole. Temperaturile scăzute au dus și la o supraaglomerare a spitalelor, motiv pentru care medicii ne vin în sprijin cu o serie de sfaturi prețioase.

Cei care pornesc la drum lung trebuie să fie foarte atenţi

Conform medicilor, există câteva sfaturi pe care trebuie să le urmăm în momentul în care dorim să plecăm la drum lung, cu autoturismul.

„Atenție dacă plecați acum la drum. Este cod portocaliu de ninsori și viscol în mai multe județe din România. (Mic) ghid de supraviețuire. Ce trebuie să (nu) faceți în mașină și pe stradă.

10 lucruri esențiale care vă pot salva viața:

În maşină. Dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung:

1. Nu uitaţi să aveți lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.
2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.
3. Şi în aceste cazuri e bine să evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurați măcar o activitate fizică minimală.
4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.
5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteți preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.

infarct
sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În spaţii deschise:

1. Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.
2. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.
3. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazine, staţii de benzină, gări.
4. Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.
5. Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolați în frig.

Hipotermia e un ucigaş tăcut

Reţineţi:

1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.
2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.
3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină”, a explicat medicul pe rețelele de socializare.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: