Sari la conținut

Ce se întâmplă cu corpul tău în frig extrem? Semnele de avertisment pentru hipotermie. Metode de tratament

Vremea in Romania
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Se intoarce iarna in Romania

Semnele de hipotermie. Pe măsură ce temperatura scade sub punctul de îngheț în multe părți ale țării, este important să cunoaștem riscul de hipotermie, o afecțiune periculoasă cauzată de expunerea la climate extrem de reci care poate duce la insuficiență de organ și chiar la moarte.

Hipotermia apare atunci când corpul uman nu mai poate produce suficientă căldură pentru buna funcționare a sistemelor. Temperatura de bază a corpului scade sub 35 de grade Celsius în timpul stării. Poate fi declanșată de expunerea prelungită la vreme rece sau scufundarea în apă rece, anumite medicamente și afecțiuni patologice subiacente.

Ce se întâmplă în timpul hipotermiei

Când temperatura corpului scade, afectează funcționarea inimii, a sistemului nervos și a altor organe. Dacă nu este tratată prompt, hipotermia poate evolua spre insuficiență cardiacă completă, insuficiență a sistemului respirator și în cele din urmă deces.

Complicațiile pot include, de asemenea, degerăturile, care apar atunci când țesuturile corpului – în special în zonele expuse, cum ar fi nasul, mâinile, degetele de la picioare și obrajii – devin înghețate. Dacă nu este tratată imediat, hipotermia poate duce la cangrenă, provocând leziuni tisulare permanente care pot necesita amputarea părții afectate a corpului.

Persoanele în vârstă, copiii mici, persoanele fără adăpost și cei care participă la sporturi pe vreme rece sunt în mod deosebit expuși riscului de hipotermie.

hipotermie
Sursă foto: science alert

Semne de hipotermie

Primul semn de hipotermie este frisonul, care este mecanismul natural de apărare al organismului pentru a readuce temperatura centrală.

Alte semne includ

  • vorbire tulbure,
  • respirație superficială,
  • puls slab,
  • coordonare slabă,
  • confuzie,
  • pierderea memoriei,
  • piele roșie aprinsă,
  • pierderea conștienței.

Prevenire și tratament

Se poate preveni hipotermia reducând la minimum expunerea la temperaturi scăzute. Complicațiile pot fi atenuate prin căutarea unui tratament atunci când simptomele încep.

O persoană care suferă de hipotermie ușoară se poate simți mai bine cu primul ajutor înainte de a primi asistență medicală. Scoaterea hainelor ude reci, mutarea într-un adăpost uscat mai cald și oferirea de îmbrăcăminte suplimentară, pături calde și lichide calde pot ajuta în recuperare.

Cu toate acestea, dacă o persoană devine inconștientă, este important să solicitați imediat asistență medicală.

Hipotermia avansată este tratată la spital cu tehnici precum încălzirea sângelui folosind un aparat de hemodializă, oferind fluide IV încălzite și încălzirea căilor respiratorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel