vineri, iulie 1, 2022
Avertizarea Cod Portocaliu de ploi abundente și vijelii puternice este valabilă în perioada 01 iulie, ora 14 – 02 iulie, ora 6. Administrația Națională de Meteorologie informează că în Moldova, local în Maramureș, Transilvania și la munte, iar spre seară și noaptea și în Muntenia și cea mai mare parte a Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 – 90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35-50 l/mp și izolat 60-70 l/mp.
În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru a realizat un mic ghid de supravițuire pentru a ne proteja în timpul furtunilor în funcție de locul în care ne aflăm.
„Ce să (NU) faceți în caz de furtună. E alertă de ploi și vijelii în aproape toată țara.
(Mic) ghid de supraviețuire în funcție de locul unde vă aflați.
A. În spațiile deschise:
a) dacă sunteți pieton:
1. Nu vă adăpostiți sub pomi sau în zonele înalte (mai ales în timpul unei furtuni cu descărcări electrice).
2. Nu stați în apropierea obiectekor care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice).
3. Nu atingeți pereții adăpostului cu mâna, capul sau umerii.
4. Nu vă deplasați în zone în care există riscul de a fi loviți (construcții în desfășurare, arbori îmbătrâniți, geamuri deschise, acoperiș șubred).
b) dacă sunteți în mașină:
1. Trageți pe dreapta într-un loc ferit.
2. Dacă aveți timp parcați mașina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad și acoperiți-o cu o husă impermeabilă.
B. În locuințe:
1. Închideți toate geamurile și ușile.
2. Deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul chiar dacă nu funcționează în acel moment.
Rețineți:
1. Între 20 si 100 de persoane sunt afectate în fiecare an de furtună şi traznet.
2. Alte câteva sute se prezintă la spital cu traumatisme variate datorate geamurilor sparte, prăbușirilor de arbori, obiectelor antrenate de rafalele de vant.
3. În cazul trăznetului efectul este adesea letal iar puținii supraviețuitori au frecvent sechele grave sau traume psihice.
4. Cele mai multe victime se adăposteau de ploaie sub pomi, adesea în rural dar sunt și cazuri în care pacienții au fost trăzniți în mașină sau în apartamente.
Multe dintre aceste accidente puteau fi evitate dacă persoanele în cauză ar fi cunoscut și respectat câteva reguli elementare de protecție în timpul furtunii predate chiar la orele de educație pentru sănătate de la școală (proiectul meu de lege e depus în parlament)”, a explicat medicul pe Facebook.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private