sâmbătă, decembrie 10, 2022

Cu toate că Sărbătorile de iarnă sunt despre apropiere, intimitate cu cei dragi și bunătate, românii pun accent și pe alimentația lor din această perioadă. Cum se obișnuiește, cei mai mulți au pregătit deja câteva feluri de mâncare tradițională care este, însă, și foarte grea. Cum eviți problemele digestive, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru?

Tudor Ciuhodaru, medic și politician român, explică riscurile consumului excesiv de alimente, în această perioadă, conform DC News. Cum să te bucuri de preparatele specifice de Crăciun, fără să întâmpini probleme digestive?

„Pentru bolnavii cronici, cu boli digestive mai ales, pentru cei cu afecţiuni cardiace sau metabolice, este necesar să respecte regimul şi în această perioadă. Eventuale excese se vor face doar după un consult la medicul de familie. Nu se întrerupe în niciun caz tratamentul doar pentru a mânca şi bea.

Te-ar mai interesa: Studiu: Riscul de accident vascular cerebral se po...

Celor care vin după post, le recomand să reia progresiv alimentaţia, fără doze mari de grăsimi dintr-odată, pentru că în mod cert vor ajunge la spital. Apropo de cei care vor consuma carne şi grăsimi în exces, să  nu uite şi de salatele din fructe şi legume proaspete, pentru a asigura un regim echilibrat. Nu în ultimul rând, vremea e frumoasă, aşa că recomand plimbări în aer liber, pentru a compensa consumul de calorii.

Moderaţia trebuie să fie deviza acestor sărbători. Sărbătorile sunt despre familie, despre noi toţi, nu despre mâncare!”, a susținut medicul Tudor Ciuhodaru pentru DC NEWS.

Te-ar mai interesa: Divorțul anului în România. Își spun ADIO după o c...

Atenție la administrarea de medicamente

Acesta a avertizat şi că pastilele şi suplimentele pentru ficat nu sunt recomandate în această perioadă.

„În general, este mai bine să previi decât să tratezi. În plus, atenţie, automedicaţia poate face mai mult rău decât bine la un moment dat”, a mai spus medicul, explică medicul.

Problemele digestive sunt tot mai comune

„Anul trecut, patologia traumatică, etilică, a depăşit patologia digestivă. Chiar mă uitam pe statistici. Adică accidentele domestice, agresiunile, au fost mult peste patologia digestivă. Cu toate astea, afecţiunile cauzate de reluarea alimentaţiei cu carne, grăsimi, după post reprezintă un loc important în această perioadă. Mă refer aici la crize biliare, ulcere, hemoragii digestive”, a completat Tudor Ciuhodaru.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Aveți mâinile și picioarele reci tot...

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private