Sari la conținut

Tulburările de vedere pot prevesti diabetul. Iată ce simptome nu trebuie să ignori

Edem macular diabetic

Diabetul este o afecțiune declanșată de fluctuațiile glicemiei din sânge, cauzate de incapacitatea organismului de a produce un nivel optim de insulină care să echilibreze zahărul din sânge. Această afecțiune este asociată cu probleme de vedere, fiind una dintre principalele cauze de orbire la adulți.

Diabetul poate cauza probleme temporare de vedere, motiv pentru care este esențial să monitorizezi cum evoluează această tulburare.

Vasi Rădulescu, renumit medic român, explică de ce este necesar să fii atent la tulburările de vedere și cum sunt acestea asociate cu diabetul.

Tulburările de vedere pot prevesti diabetul

„Dacă ai diabet, vizitele regulate la oftalmolog pentru examene oftalmologice sunt importante pentru a evita problemele oculare. Glicemia ridicată crește riscul apariției problemelor oculare. De fapt, diabetul este principala cauză de orbire la adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 74 de ani.

Dacă ai probleme cu ochii și diabet, nu cumpăra o pereche nouă de ochelari de îndată ce observi că ai vederea încețoșată. Ar putea fi doar o problemă temporară a ochilor care se dezvoltă rapid cu diabetul și este cauzată de nivelurile ridicate de zahăr din sânge.

Creșterea zahărului din sânge determină umflarea cristalinului, ceea ce va modifica capacitatea de a vedea. Pentru a corecta acest tip de problemă oculară, trebuie să îţi readuci glicemia în intervalul țintă (90-130 miligrame pe decilitru sau mg / dL înainte de mese și mai puțin de 180 mg / dL una până la două ore după masă). Poate dura până la trei luni după ce zahărul din sânge este bine controlat pentru ca vederea ta să revină pe deplin la normal.

Viziunea încețoșată poate fi, de asemenea, un simptom al unei probleme oculare mai grave legată de diabet. Cele trei probleme oculare majore pe care le pot dezvolta și care ar trebui să fie conștiente de persoanele cu diabet sunt cataractă, glaucomul și retinopatia.

Cum se manifestă boala diabetică oculară?

Boala diabetică a ochilor apare din cauza deteriorării vaselor mici de sânge din retină. Afecţiunea este denumită și retinopatie diabetică.

Semnele și simptomele bolii oculare diabetice includ modificări ale vederii, cum ar fi:

  • forme care par să plutească în câmpul vizual
  • vedere neclară
  • zone întunecate ale vederii
  • reducerea acuității vizuale sau orbire în cazurile severe
  • vedere distorsionată
  • vedere afectată a culorilor
  • pete în câmpul vizual
  • în unele cazuri, pot fi prezente dureri oculare sau roșeață” explică Dr. Vasi Rădulescu, pe propriul blog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.