Sari la conținut

Tumorile cerebrale. De ce se formează, care sunt cele mai afectate persoane și care sunt semnele că ai tumori cerebrale

Tumorile cerebrale primare sunt tumorile care se formează la nivelul ţesutului cerebral, terminaţiilor nervoase din creier, membranelor cerebrale, oaselor craniului sau ţesutului muscular care acoperă craniul. De cealaltă parte, tumorile cerebrale secundare sunt tumorile care se extind de la alte organe (plămâni, sâni, prostată, etc.) la creier, formând metastaze.

Cum se formează tumorile cerebrale?

Aşa cum se întâmplă şi în cazul celorlalte organe din organism, tumorile se formează din celulele din interiorul creierului. În mod normal, celulele se dezvoltă, cresc şi îmbătrânesc sau mor, iar în locul acestora se formează noi celule. Însă, în cazuri anormale, această formare începe să funcţioneze în mod diferit, iar atunci când încep să se formeze celule care nu sunt necesare sau celulele formate nu mor la timp, acumularea în exces de celule începe să formeze grupuri, astfel încât la nivelul organului respectiv se produce o masă denumită tumoare. Din cauza faptului că nu toate tumorile pot fi denumite cancer, tumoarea formată la nivelul creierului este denumită tumoare cerebrală.

Câte tipuri de tumori cerebrale există?

  1. Tumorile cerebrale primare
  2. Tumorile cerebrale benigne (meningiomul, schwannomul, chisturile dermoid epidermoide)
  3. Tumorile cerebrale maligne (tumorile gliale, multiforme anaplastice și glioblastomul)
  4. Tumorile cerebrale secundare. Aceste tumori sunt denumite metastază şi sunt cancere care se extind de la celelalte organe din organism la creier.

Tumorile cerebrale benigne

Aceste tumori sunt tumori ale membranelor cerebrale (menengiom) sau ale terminaţiilor nervoase cerebrale (schwanom) sau ale tumorilor congenitale reziduale (dermoide, chistul epidermoid). Aceste tipuri de tumori pot fi tratate chirurgical cu rezultate excelente.

Tumorile cerebrale maligne

Acestea sunt tumori cerebrale care se dezvoltă anormal sau rapid. Din cauza faptului că se dezvoltă rapid, acestea se extind până la celulele sănătoase din creier. Aceste tumori sunt tratate în funcţie de localizarea, mărimea şi factorii de risc, care le însoţesc, iar viaţa pacientului poate fi prelungită.

Cancerul format la nivelul unui alt organ se poate extinde la creier?

Aceste tipuri de tumori sunt denumite metastaze cerebrale, iar ţesutul canceros de la nivelul celorlalte organe (plămâni, sâni, prostată, stomac şi intestine) se poate extinde la creier. 25% din cancere provoacă metastaze cerebrale, potrivit prof. univ. dr. Serdar Baki Albayrak, membru al Societății de Neurochirurgie din Turcia și al Asociației Europene de Neurochirurgie. Domnia sa a publicat peste 100 de articole de referință în reviste științifice internaționale, fiind citat în peste 600 de articole de specialitate din întreaga lume.

Tumorile cerebrale. De ce se formează, care sunt cele mai afectate persoane și care sunt semnele că ai tumori cerebrale

În general nu sunt cunoscute cauzele care duc la formarea tumorilor cerebrale, însă faptul că unele tumori cerebrale (Von – Hippel Lindau) sunt de proveninţă ereditară (genetică), este bine cunoscut în lumea academică.

Există unii factori de risc care stau la baza formării tumorilor cerebrale, după cum urmează:

  • Sexul: Tumorile cerebrale sunt întâlnite mai des la bărbaţi, iar menengioamele sunt întâlnite mai des la femei.
  • Rasa umană: Toate tumorile cerebrale sunt întâlnite mai des la rasa albă.
  • Vârsta: Tumorile cerebrale sunt întâlnite mai des la persoanele cu vârsta peste 70 de ani, iar la copiii cu vârsta sub 10 ani sunt întâlnite mai des tumorile cerebrale la nivelului cerebelului.
  • Istoricul familial: Persoanele care au rude, care suferă de gliom cerebral, au o predispoziţie mai mare de a suferi de tumori cerebrale. În afară de aceasta, traumele craniene, expunerea la radiaţii, unii viruşi, unele vopseli chimice şi unii hormoni sunt cauze cunoscute ca factori de risc pentru formarea tumorilor cerebrale.

Care sunt cel mai des întâlnite simptome ale tumorilor cerebrale?

  • Durerea de cap (în special durerea de cap ce apare noaptea)
  • Greaţa, vomitatul, vederea dublă, vederea înceţoşată
  • Leşinul (crizele de epilepsie)
  • Defecte de mers şi echilibru
  • Pierderea simţurilor la nivelul braţelor şi picioarelor, amorţeala şi lipsa de putere
  • Lipsa de memorie, defecte de personalitate, defecte de vorbire

Cum se stabileşte diagnosticul pentru tumorile cerebrale?

În prezent, stabilirea diagnosticului pentru tumorile cerebrale se poate efectua foarte uşor şi rapid.

Consultul neurologic: Pentru stabilirea diagnosticului, este important ca, pentru pacienţii care prezintă simptomele şi constatările menţionate mai sus cu privire la tumorile cerebrale, să se efectueze investigaţii cu privire la istoricul familial şi un consult general sau neurologic.

Investigaţiile utilizate pentru stabilirea diagnosticului: tomografia cerebrală (CT), imagistica cerebrală cu rezonanţă magnetică (RMN). Acest investigaţii oferă rapid şi în termen scurt informaţii cu privire la localizarea, tipul şi mărimea tumorii cerebrale.

Biopsie: În cazul unor tumori cerebrale este necesară efectuarea biopsiei.

Care sunt opţiunile de tratament pentru tumorile cerebrale?

În funcţie de tipul, localizarea, mărimea tumorii cerebrale, există 3 opţiuni de tratament diferite printre care se numără tratamentul chirurgical, radioterapia şi chimioterapia.

Pentru care tipuri de tumori cerebrale sunt efectuate intervenţii chirurgicale?

De regulă, metoda standard de tratament pentru toate tumorile benigne, în funcţie de localizarea acestora, este intervenţia chirurgicală. Însă, în funcţie de tipul tumorii şi în cazul în care aceasta are un caracter malign, după tratamentul chirurgical este posibil să fie administrate tratamente suplimentare precum radioterapia sau chimioterapia.

Care este procentul de reuşită a intervenţiilor chirurgicale efectuate pentru tumorile cerebrale?

De regulă, atunci când tumorile cerebrale benigne sunt extirpate în totalitate de o echipă medicală experimentată, rezultatele sunt excelente, motiv pentru care nu mai este cazul administrării unui alt tratament. Însă, în cazul tumorilor cerebrale maligne, atunci când tumoarea nu este extirpată în totalitate în urma intervenţiei chirurgicale, după tratamentul chirurgical se vor administra tratamente de radioterapie şi chimioterapie.

Cum se efectuează tratamentul cu radiaţii în cazul tumorilor cerebrale?

Radioterapia se administrează la nivelul întregului creier sau, în funcţie de tipul şi localizarea tumorii, sunt administrate radiaţii cu energie foarte ridicată (raze x, raze gamma, proton), pe baza unei metode denumită radioterapie stereotaxică. În general, radioterapia este administrată în prima lună după intervenția chirurgicală. Scopul acestui tratament este distrugerea celulelor tumorale sau inhibarea dezvoltării acestora. În rare cazuri, atunci când localizarea tumorii face imposibil tratamentul chirurgical, este posibil să se administreze tratamentul cu radiaţii. Schema de administrare a radioterapiei depinde de tipul tumorii, diametrul acesteia, vârsta şi starea neurologică a pacientului. Este important ca ţesutul cerebral sănătos să fie protejat în timpul administrării radioterapiei.

Concluzii

În prezent, pacienţii ce prezintă simptome şi constatări specifice tumorilor cerebrale se prezintă la medici specialişti în domeniul neurologiei. Pe baza determinării istoricului familial, consultului neurologic şi investigaţii de imagistică specifice (CT, RMN), medicii au posibilitate să stabilească cu uşurinţă şi rapid diagnosticul pentru tumorile cerebrale.

Medicul care efectuează intervenţia chirurgicală pentru tumoarea cerebrală va distribui toate informaţiile pe care le deţine cu privire la pacient, către ceilalţi medici (oncolog radioterapie, oncolog medical, patolog, radiolog), iar în urma unei consultaţii efectuate de consiliul medical, se va decide care este tratamentul potrivit pentru pacient (intervenţie chirurgicală, radioterapie, chimioterapie).

În cazul în care tumorile cerebrale benigne sunt tratate chirurgical, iar tumoarea este extirpată complet, rezultatul operaţiei va fi excelent. Rezultatele tratamentului chirurgical pentru tumorile care se dezvoltă încet sunt bune spre excelente. În cazul tumorilor maligne care se dezvoltă rapid, obiectivul tuturor cele 3 tipuri de tratamente este prelungirea vieţii pacientului. Rezultatele tratamentului chirurgical efectuat în centre medicale dotate cu tehnologie modernă de către echipe medicale experimentate sunt excelente.

În concluzie, nimeni nu trebuie să se teamă de tratamentul administrat în cazul tumorilor cerebrale iar diagnosticul trebuie stabilit fără întârziere. Consultarea unui medic neurochirurg, care are experienţă în domeniul tumorilor cerebrale, va reduce durata intervenţiei chirurgicale, iar pacientul va putea reveni mai repede la viaţa normală.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel