Sari la conținut

Turmericul curăță sângele și te ține departe de colesterol și bolile cardiovasculare. Condimentul minune care te scapă de dureri

Turmericul este unul dintre cele mai bune condimente din lume și unul dintre cei mai puternici agenți detoxifianți ai organismului. Oamenii îl folosesc de mii de ani, pentru a ameliora durerea. Îmbunătățește memoria și digestia.

Ce este turmericul

Turmericul este o plantă din familia ghimbirului, Zingiberaceae. Este un condiment indian și cel mai apreciat ingredient din curry.

În Ayurveda, turmericul este considerat cel mai puternic detoxifiant al organismului. Conține un antioxidant super puternic, pe nume curcumina, celebru pentru proprietățile vindecătoare.

Care sunt beneficiile turmericului?

  • Reduce inflamația din corp
  • Alină simptomele de artrită
  • Poate reduce riscurile de a dezvolta boala Alzheimer
  • Poate preveni bolile cardiovasculare
  • Te scapă de dureri aproape instantaneu
  • Ajută la îmbunătățirea memoriei
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge – conform studiilor, curcuminul reduce nivelul de glucoză din sânge și sporește secreția de insulină a pancreasului. Mai mult, suplimentele pe baza de curcumin pot preveni apariția diabetului de tip 2.
  • Are proprietăți anticancerigene – un studiu din 2015 publicat în jurnalul de știinte Molecules a demonstrat că substanța activă curcumin poate bloca activitatea celulelor tumorale, prevenind astfel apariția mai multor tipuri de cancer, precum cancerul de piele, pancreatic, mamar sau pulmonar;
  • Previne formarea cheagurilor de sânge – așa cum au demonstrat studiile, curcuminul îmbunătățește circulația sangvină și previne formarea cheagurilor de sânge care ar putea duce la probleme de sănătate serioase, precum accidentele vasculare cerebrale, tromboza venoasă profundă sau embolismul pulmonar;
  • Reduce colesterolul „rău” – un studiu efectuat la Universitatea din Indonezia a aratat ca substanța activă curcumin ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău” LDL, dar și a nivelului de colesterol total, fapt care are efecte pozitive asupra sănătății inimii;
  • Îmbunătățește procesul de detoxificare – datorită proprietăților antioxidante, curcuminul ajută la menținerea sănătății organismului si stimuleaza enzimele care combat radicalii liberi, responsabili pentru deteriorarea celulelor si a ADN-ului;
  • Protejează ficatul – curcuminul previne apariția tulburărilor hepatice și ajută ficatul să funcționeze optim;
  • Previne anemia – turmericul este o sursă bogată de fier și poate preveni apariția anemiei;
  • Tratează problemele digestive – unele studii susțin că turmericul poate contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil;
  • Ameliorează simptomele gripei și ale răcelii – curcuminul ajută la ameliorarea infecțiilor virale, precum răceala și gripa, și ajută organismul în lupta cu afecțiunile respiratorii. Ceaiul de turmeric cu miere este recomandat pentru ameliorarea simptomelor racelilor.

Cum folosim turmericul?

Sub formă de pulbere. Ea se poate adăuga în orice aliment, dar cel mai bine merge în ciorbe, tocănițe, mâncăruri, salate, pilaf, spaghete, smoothie-uri. Poate înlocui și sarea, așadar este o variantă delicioasă pentru hipertensivi. În mâncare se pot adăuga 2, 3 lingurițe de pulbere. Într-un pahar cu smoothie o singură linguriță. Gustul este intens și proaspăt, însă culoarea mâncării se va schimba, va căpăta o nuanță portocalie.

Turmericul este folosit, de obicei, în stare proaspătă, însă poate fi și murat, precum ghimbirul. De asemenea, turmericul este un colorant alimentar ideal, fiind utilizat adesea pentru a da culoare lactatelor, chipsurilor și muștarului.

Sub formă de pastile, suplimente.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel