Sari la conținut

Tuse seacă. Cauze și tratament

Cauza principală a tusei sunt infecțiile respiratorii acute (IRA) cauzate de viruși sau (mai puțin frecvent) bacterii. Inflamația laringelui, a traheei sau a bronhiilor este însoțită de tuse, deoarece sunt stimulați receptorii de tuse. De aceea tusea este principalul simptom al tuturor răcelilor.

Patologia organelor din sfera ORL la fel poate fi însoțită de tuse. În bolile nasului, nazofaringelui, sinusurilor paranazale, mucusul curge în spatele faringelui, stimulează reflexul tusei, ceea ce duce la tuse.

Există însă și tuse fără răceală, când cauzele ei nu sunt asociate cu bolile respiratorii. O cauză neevidentă, dar comună a tusei la adulți este boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Conținutul acid al stomacului pătrunde în esofag, laringe și arborele traheobronșic, provocând tuse din cauza insuficienței sfincterului esofagian inferior. În acest caz, tusea este uscată, persistă o lungă perioadă de timp și se înrăutățește atunci când pacientul este culcat. Cu BRGE, este inutil să încerci să „influențezi” tusea – trebuie să tratezi boala în sine de exemplu cu inhibitorii pompei de protoni.

Tusea poate fi declanșată și de administrarea anumitor medicamente. De exemplu, tusea uscată se dezvoltă adesea în timpul tratamentului cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) – medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale și insuficienței cardiace. În acest caz, este suficient să opriți medicamentul și să alegeți un alt tratament.

Tusea seacă tratament

Tusea uscată poate cauza multe probleme. Ea îndeplinește o funcție de protecție și poate fi greu de tolerat – provoacă oboseală, iritabilitate, tulburări de somn și reduce calitatea vieții.

Cum să scapi de tuse seacă?

Tusea este doar un simptom, nu o boală. Și pentru a scăpa de el, trebuie să eliminați cauza. Prescrierea medicamentelor care reduc aciditatea pentru BRGE, înlocuirea inhibitorilor ECA cu alte medicamente (sartane) și alte măsuri vă vor ajuta să scăpați de tusea enervantă.

Cu toate acestea, nu în toate cazurile, puteți scăpa de tuse. Poate fi dificil de stabilit cauza sau de a vindeca boala în sine. În astfel de cazuri, remedii tuse seacă sunt prescrise pentru a ameliora starea.

Tratamentul simptomatic al tusei uscate se face cu medicamente pentru tuse seacă (antitusive). Se deosebesc de două tipuri – acțiune centrală și periferică.

Medicamentele cu acțiune centrală acționează asupra centrului tusei din creier și „opresc” tusea. Sunt prescrise pentru tusea debilitantă și cel mai adesea pentru tratamentul tusei uscate la adulți.

Acest grup include spre exemplu preparatul Sinecod – acționează direct asupra centrului tusei și suprimă tusea uscată, nu creează dependență. Medicamentul este produs sub formă de sirop și picături pentru copii.

Medicamentele cu acțiune periferică afectează receptorii de tuse din arborele bronșic:

Ø Aspecton tuse seacă – ameliorează imediat tusea iritativă și calmează mucoasa uscată a căilor respiratorii; formează o peliculă protectoare pe mucoasa cavității bucale și faringiene; atenuează tusea fără a o bloca; bine tolerat;

Ø Coldtusin – sirop de tuse cu acțiune rapidă, cu ingrediente naturale, care ameliorează simptomele asociate tusei productive și tusei seci din primele 15 minute.

Ø Bronhoklir – sirop cu extract din Nalba Mare este indicat în amelioararea simptomelor tusei uscate și a iritației căilor respiratorii.

Sirop tuse seacă, în special cele pe bază de plante, sunt frecvent utilizate în rândul copiilor. Administrarea se face conform instrucțiunilor, deseori cu recipient special dozat.

Tusea seacă este supărătoare, fiindcă se declanșează mai tare atunci când vorbiți sau ieșiți afară în aer rece. Astfel, se recomandă să vă adresați medicului sau farmacistului pentru a primi tratamentul adecvat, astfel încât să grăbiți vindecarea tusei.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: