Sari la conținut

Tuse seacă sau cu expectorație? Ce boli poți avea în funcție de cum tușești

tuse
Sursă foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Tipul de tuse.  Răceli, astm, sinuzite. Toate se combină de regulă şi cu tusea. Trebuie să vă faceţi griji numai dacă accesele de tuse durează mai mult de trei-patru săptămâni.

Tipul de tuse seacă

În cazurile de astm, tusea este seacă, neproductivă, se declanşează la efort, la aer rece. Apare mai ales noaptea şi are variaţii sezoniere. Tusea seacă poate apărea și în cazul infecției cu SARS-CoV-2, așa că e indicat să sunați la TELVERDE 0800 800 358, linia deschisă special pentru informarea cetățenilor despre infecția cu noul tip de coronavirus.

Tusea prelugită

Lucrurile se complică atunci când tusea durează mai mult de trei săptămâni. Este un semn că tusea este cronică şi de foarte multe ori este dificil de diagnosticat. Tuşesc aşa mult copiii care au astm bronşic (frecvent se pune greşit acest diagnostic), dar şi cei cu reflux gastroesofacian (când există o legatură proastă între esofag şi stomac, conţinutul stomacului refluxează, întorcându-se în esofag). Studii făcute la nivel internaţional despre cauzele care generează tuse cronică la copii arată că în 32 la sută dintre cazuri de vină este astmul bronşic, în 23 la sută bolile ORL (gen sinuzită), refluxul gastro-esofagian (în 15 la sută dintre situaţii), probleme cardiace (în 12 la sută).

Tipul de tuse psihogenă

Un tip speciala de tuse, manifestată  mai ales în perioada pubertăţii, este cea care apare pe fond psihic (tuse psihogenă).  Este seacă, nu jenează copilul, însă îi deranjează pe cei din jurul lui şi prezintă o particularitate: nu răspunde la nici un medicament anti-tusiv. Poate să apară între 25 până la 50 la sută din cazuri după o infecţie banală a căilor aeriene superioare. Un studiu realizat de specialişti englezi a arătat spre exemplu că la copii şi adolescenţii între 6 şi 16 ani tusea psihogenă apare în 32 la sută dintre cazuri (durează mai mult de patru săptămâni, însă analizele nu indica nici o problemă). Terapiile comportamentale, descoperirea factorilor care o cauzează, relaxarea, exerciţiile respiratorii sunt câteva modalităţi prin care specialiştii tratează acest timp de tuse. Mulţi copii cu astfel de probleme prezintă şi diverse ticuri motorii.

Tuse umedă, productivă

Are timbru umed, este urmată de expectoraţie apare în: bronşite şi traheobronşite acute, bronşiectazii, pneumonii în faza productivă, tuberculoză, etc. De multe ori procesele respiratorii pot debuta cu o tuse uscată ce devine productivă prin acumularea exsudatului.

Tipul de tuse convulsivă

Tusea convulsivă, denumită popular tuse măgărească din cauza zgomotului particular, reprezintă o infecție acută a căilor respiratorii produsă de bacteriile Bordetella, în special Bordetella pertusis.

Boala este extrem de contagioasă și era considerată o infecție a copilăriei, dar în ultimul timp a început să fie identificată și în rândul adulților. Caracteristică afecțiunii este tusea severă paroxistică în accese prelungite ce apare după o scurtă perioadă de răceală.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel