Sari la conținut

Scapi de tuse și spută! Remediu naturist de excepție pentru căile respiratorii, benefic în tusea convulsivă, guturai, bronșite, fluidifică secrețiile bronhice

Scapi de tuse și spută, este un remediu excepțional în cele mai întâlnite afecțiuni ale aparatului respirator în sezonul rece. Constituie un adevărat balsam în tusea convulsivă, guturai, bronșite, fluidifică secrețiile bronhice, ușurează respirația.

Planta miraculoasă care te scapă de tuse și spută. Ajută în drenajul limfatic, curăță sângele, ameliorează constipația.

Remediile din plantă de luminiță de seară se folosesc ca tinctură, sirop, infuzie, decoct sau ulei din semințe de luminiță de seară.

Luminița de seară este un supliment alimentar redutabil

Luminița de seară (Oenothera biennis) sau onagrul este o planta erbacee din familia Onagracee. Deşi i se mai spune şi primula de seară, este diferită de familia plantelor Primulacee, adică a primulelor, din care face parte şi ciuboțica cucului. Florile, de culoare galbenă, se deschid seara, puţin înainte de căderea nopţii, şi stau deschise până a doua zi, după care se închid şi se usucă.

Seara, alţi boboci se deschid. De aici şi numele de luminița de seară sau luminiţă de noapte. Originară din Estul şi centrul Americii de Nord, începând de la insula Terra Nova spre Vestul provinciei Alberta (Canada), Sud-Estul Floridei şi Sud-Vestul a fost naturalizată pe scară largă în regiunile temperate şi subtropicale, iar în Europa a fost adusă acum 200 de ani.

La noi în ţară luminița de seară se regăseşte mai ales ca plantă ornamentală. Planta creşte până la înălțimea de 30-150 cm. Perioada de înflorire începe spre finalul primăverii şi durează până la sfârşitul verii. Florile sunt de culoare galbenă, albă, roz, mai rar roşii şi fructul este o capsulă, conținând numeroase semințe.

Planta este apreciată din punct de vedere fitoterapic pentru florile şi, mai ales, semințele sale. Din florile luminiței de seară se prepară infuzii, tinctură, decoct şi sirop.

Remedii naturale din luminiță

Infuzia de flori de luminiță de seară se prepară din: o lingură plantă uscată, 250 ml de apă clocotită şi o linguriţă de miere de salcâm. După ce planta se infuzează timp de zece minute, ceaiul se strecoară. Zilnic se consumă câte două-trei căni de infuzie indulcită cu miere.

Siropul de flori de luminiță de seară poate fi obţinut din: 6 linguri de plantă, 500 ml de apă, 200 g de zahăr brun sau 250 g de miere de salcâm. Florile se pun la fiert în 500 ml de apă, apoi se adaugă 200 g zahăr brun. Când siropul s-a legat, se lasă să se răcească şi se păstrează în sticle închise ermetic. Se consumă trei linguri de sirop pe zi. Siropul tratează afecţiunile căilor respiratorii inflamate, deoarece fluidifică secreţiile bronhice, fiind benefic în tusea convulsivă, în guturai, bronşite, laringite şi traheite.

Tinctura de luminiță de seară se obține din 2 linguri de flori uscate şi 200 ml de alcool de 60°. Se pune planta la macerat într-un borcan, se toarnă alcool peste, borcanul se înfiletează cu un capac şi se ţine la macerat timp de o săptămână. Se administrează câte zece picături, de două ori pe zi, diluate în apă călduţă, sau după sfatul terapeutului.

Este un remediu foarte bun pentru drenarea limfatică, pentru inflamațiile localizate în diferite părți ale organismului, tratând cu succes hemoroizii, abcesele, furunculele, fibromul uterin şi constipaţia. In acelaşi timp, tinctura este indicată pentru infecţiile urinare, angină şi pentru durerile reumatice.

Decoctul de luminiță de seară: 3 g de flori uscate, 250 ml de apă. Ceaiul se fierbe la foc mic timp de zece minute, se strecoară şi se administrează câte o cană pe zi.

Este un remediu foarte bun care atenuează simptomele menopauzei: bufeuri, oboseală, scăderea puterii de concentrare şi transpirații nocturne.

Uleiul din semințe de luminiță de seară este dificil de preparat acasă. Se obține prin presarea la rece a seminţelor plantei, de aceea, de obicei, el se achiziționează din magazinele de tip Plafar. Semințele de luminiţa nopții conțin aproximativ 7-10% acid gamma-linoleic (AGL), un acid gras omega 6, denumit, esenţial” deoarece nu poate fi produs de către organism, aşa că trebuie preluat prin alimentație.

Datorită conţinutului de acid gamma-linoleic, uleiul de luminiţa nopții este frecvent utilizat în tratamentul unor afecţiuni şi este considerat mai degrabă un supliment alimentar, decât un medicament.

Uleiul eteric are efect antioxidant, neutralizează radicalii liberi şi împiedică formarea acestora în organism, regenerează celulele, încetineşte procesul de îmbătrânire. Este eficient în procesele inflamatorii, dezechilibrele hormonale (sindrom premenstrual, dismenoree, cicluri menstruale dureroase, mastoză fribrochistică, endometrioză, frigiditate, menopauză, hipotiroidie, hipertiroidie), artrită reumatoidă, poliartrită reumatoidă, gută, ateroscleroză, hipercolesterolemia, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, angina pectorală, infarct miocardic (prevenire).

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel