miercuri, noiembrie 30, 2022

Tusea prelungită la copii. Egri Eduard, medic de familie, a făcut câteva precizări importante în contextul în care mulți copii continuă să tușească după acest val de viroze și gripe.

„După acest val de viroze și gripe, mulți copii vor continua să tușească și aici am câteva observații:

1. După o viroză, la unii copii tusea poate persista până la câteva săptămâni mai ales la preșcolari față de copiii mai mari, o numim tuse post virală sau reziduală

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Pericol mortal în coaja unei bana...

2. Nu se recomandă tratamentul acesteia la copii mici deoarece siropurile de tuse nu aduc suficiente beneficii

3. Unele studii vorbesc de anumite beneficii ale mierii de albine, dar aceasta nu se recomandă de a fi administrată copiilor sub 1 an

4. Bineînțeles, dacă i se schimbă caracterul, devine mult mai intensă și apar alte simptome, cum ar fi febra, durerea de cap, răgușeala etc, este recomandată prezentarea la medic, deoarece probabilitatea de apariție a complicațiilor sau a altei afecțiune respiratorie este mare

5. Tusea prelungită post virală nu înseamnă astm bronșic și nici risc pentru copil de a dezvolta această maladie

Te-ar mai interesa: Când știi că durerea în gât este gravă? 4 semne de...

Tusea nu este un dușman al copilului, ci un mecanism de apărare

6. Tusea nu este un dușman al copilului, ci un mecanism de apărare extrem de eficient care ajută la eliminarea secrețiilor, rezidurilor sau chiar a corpilor străini din căile respiratorii. Dacă nu ne-am fi născut cu acest reflex, cel mai probabil nu am fi supraviețuit pe acest pământ!”, a scris, duminică, 10 aprilie, pe Facebook, medicul specialist de medicină de familie Egri Eduard.

Te-ar mai interesa: Ce boli se pot moșteni de la părinți. Atenție la a...

Tot mai multe persoane au acum gripă sezonieră, viroză respiratorie sau pneumonie. Sunt peste 1.500 de îmbolnăviri raportate într-o săptămână.

Specialiștii spun că numărul îmbolnăvirilor este în creștere, atât față de săptămâna precedentă, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut, iar unul dintre motive este renunțarea la purtarea măștii sanitare.

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, doctorul Marius Geantă, subliniază însă că nici lipsa expunerii la gripă nu este bună, pentru că acest lucru ar duce la scăderea imunității populației și, implicit, la creșterea severității epidemiilor gripale viitoare, scrie RRA.

Te-ar mai interesa: Bancnota piramidă și alte ritualuri magice care te...

Imunitatea față de gripă are, în principiu, trei componenete

Marius Geantă: Imunitatea față de gripă are, în principiu, trei componenete. Are o componentă, să o numim, istorică. E componenta legată de vaccin.

Persoanele care se vaccinează aduc un plus de imunitate, după cum infectarea cu virusul gripal aduce un plus de imunitate.

Acum, în ultimii doi ani de zile, aproape nimeni nu s-a mai infectat cu virusul gripal, deci imunitatea obținută astfel este extrem de redusă.

Te-ar mai interesa: Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii a...

Numărul celor care s-au vaccinat este redus. Deci, putem să vorbim fără să greșim despre o vulnerabilitate crescută a populațiilor în acest moment și mai ales în sezonul rece, în toamnă, față de infecțiile cu virusurile gripale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private