Sari la conținut

Tusea seacă: cauze și tratament

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Terapii mai putin obisnuite

Tusea seacă sau uscată este un tip de tuse în care nu se produce mucus, fiind numită și tuse neproductivă. Este asociată frecvent cu iritație sau durere în gât.

Cauzele tusei seci

Tusea seacă este adesea cauzată de infecții virale precum răceală și gripă sau poate rămâne după o viroză respiratorie.

Afecțiunile pulmonare precum astmul, bronșita asmatiformă, dar și rinita alergică și laringita se manifestă cu tuse seacă.

Cu toate acestea, o tuse uscată poate fi rezultatul altor probleme, cum ar fi: refluxul gastro-esofagian, apnee în somn și sforăit, fumat sau ca efect secundar al unor medicamente.

Tusea seacă poate fi agravată de:

  • respirarea aerului rece și uscat;
  • poluarea aerului;
  • inhalarea de substanțe iritante precum praful sau fumul;
  • utilizarea excesivă a vocii;

Cât durează tusea?

Tusea seacă asociată cu o răceală sau gripă poate să dureze o săptămână sau două, majoritatea dispărând în maxim 3 săptămâni. O tuse post-virală poate persista până la 8 săptămâni. Tusea care durează mai mult timp este, de obicei, un semn al unei afecțiuni și necesită investigații.

Tusea este descrisă ca fiind acută (pe termen scurt) dacă are o durată de maxim 2 săptămâni.

Tusea care durează mai mult de 8 săptămâni este definită ca o tuse persistentă cronică (în curs de desfășurare).

Complicațiile tusei seci persistente:

  • Tusea repetată poate duce la incontinență urinară la femei, în special la femeile în vârstă.
  • Oboseala datorată unui somnul întrerupt de tuse persistentă.
  • Crizele de tuse severe sau incontrolabile pot provoca uneori vărsături .
  • Pot să apară dureri ale mușchilor pieptului când tusea este prelungită.

Diagnosticul

Medicul specialist pe baza anamnezei și a examenului fizic stabilește diagnosticul. În anumite situații, medicul poate recomanda alte investigații precum: exudat faringian, radiografie toracică, teste de alergie.

Tusea seacă este adesea legată de o infecție respiratorie virală și în majoritatea cazurilor nu sunt necesare teste speciale.

Tratamentul tusei seci

Tusea seacă cauzată de o răceală obișnuită, de obicei, se ameliorează de la sine în decurs de o săptămână sau două.

În cazul tusei seci intense, nocturne, persistente, sunt recomandate medicamente cunoscute ca antitusive. Acestea pot fi utilizate pentru tratamentul pe termen scurt al tusei uscate și funcționează prin suprimarea nevoii de a tuși. Includ substanțe active precum codeină, dihidrocodeină, folcodină, dextrometorfan și pentoxiverină.

E important să fie prescrise de medic deoarece pot avea efecte secundare precum somnolență, greață, vărsături, erupții alergice și constipație.

Lucruri simple pe care le poți face pentru a ameliora tusea uscată:

  • Mierea poate ajuta la calmarea tusei seci prin ameliorarea iritațiilor gâtului care declanșează tusea. Poți lua 1-2 lingurițe de miere când ai un acces de tuse seacă, iritativă, sau cu 30 de minute înainte de culcare, pentru a preveni tusea nocturnă. Poți apela și la un sirop din plante și miere, precum Plantusin forte cu miere și propolis de la Fares, care combate tusea și contribuie la calmarea iritaţiilor gâtului şi a căilor respiratorii.
  • Alte siropuri din plante emoliente și calmante indicate în combaterea tusei sunt: pătlagină, lichen de piatră, podbal și Plantusin sirop tuse de la Fares – o rețetă complexă cu 12 plante medicinale și 4 uleiuri esențiale pentru sănătatea aparatului respirator.
  • Bea multe lichide pentru o bună hidratare, iar compoturile sau ceaiurile calde te pot ajuta la calmarea inflamațiilor gâtului. Alege ceaiurile cu efect emolient pe mucoase cum sunt florile de tei, pătlagina, lemnul dulce, care reduc iritația și durerea de gât și astfel diminuează reflexul de tuse.
  • Evită orice factori declanșatori ai tusei, cum ar fi vorbitul mult, fumul de țigară sau aerul foarte rece și uscat. Umidifică aerul din încăpere.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel