marți, iunie 6, 2023

UE, 4 miliarde de euro pentru Planul de Combatere a Cancerului. Cristian Bușoi: „Există un mare risc să crească numărul de victime în următorii 2 ani”

Blocajele din asistența medicală din cauza pandemiei de coronavirus au lovit masiv în bolnavii de cancer. Europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European și Raportor al Programului EU4Health. a dezvăluit, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că România are bani în PNRR pentru combaterea cancerului și că trebuie să-i folosim.

Te-ar mai interesa: Greșeala pe care credincioșii o fac în BISERICĂ. P...

Cristian Bușoi: „Există un mare risc să crească numărul de victime în următorii 2 ani”

Toate statele din Uniunea Europeană au supendat temporar chimioterapia, iar efectele se vor vedea în următorii doi- trei ani, susține Bușoi.

„Blocajele în asistența medicală din cauza COVID-19 au lovit masiv în bolnavii de cancer. Există un mare risc să crească numărul de victime în următorii 1 – 2 ani. România are bani în PNRR pentru combaterea cancerului, trebuie să-i folosim.

Decizia de ai ține pe bolnavii de cancer, pe cât posibil, în afara spitalelor afectate de valul brusc de pacienți COVID – 19 a stârnit, pe bună dreptate, multe discuții, însă a avut un raționament medical impus de consecințele pe care un virus, atunci complet necunoscut, l-ar fi putut avea asupra pacienților oncologici, cu sistemele imunitare deja slăbite de boală.

Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ești în prag de infarct. Toat...

Decizia de atunci – și am în vedere situație la nivelul tuturor statelor UE – poate să ducă însă pe termen scurt și mediu la o creștere a numărului de pacienți în stare gravă. Vorbim despre sute de mii de bolnavi de cancer, care au avut de suferit din cauza întreruperilor și blocajelor în buna desfășurare a tratamentului, în toate statele UE.

Ne confruntăm cu o tragedie la nivel european

Reacția față de bolnavii de cancer a fost similară în toate statele europene, Marea Britanie a suspendat temporar chimioterapia, Olanda a redus numărul de ședințe de chimioterapie. Iar în primele luni ale pandemiei, în multe state, a fost diminuat numărul de operații. Așa s-a ajuns la acumularea unor probleme, a căror dimensiune se va vedea în următoarele 12-24 de luni.

Te-ar mai interesa: Incredibil dar adevărat! Tatăl acestui copil nu s-...

Repet, pentru că trebuie înțeles, ne confruntăm cu o tragedie la nivel european și în state cu sisteme medicale mult mai bune decât în România. Din datele Organizației Europene a Bolnavilor de Cancer, efectele vor fi resimțite de toate statele, dar mai ales de țările cu rate mici de supraviețuire. Olanda, de exemplu, are o rată de supraviețuire la cancerul de colon în jur de 70%, în primii cinci ani, în timp ce România nu atinge 50%.

Te-ar mai interesa: Predicții Cristina Demetrescu: România, transformă...

UE a alocat 4 miliarde de euro Planului de Combatere a Cancerului la nivel european

Avem nevoie urgentă de revizuirea Planului Național de Combatere a Cancerului și de actualizarea informațiilor, în lumina datelor acumulate în pandemie.

UE a alocat 4 miliarde de euro Planului de Combatere a Cancerului la nivel european. Sunt bani pentru atragerea cărora suntem în competiție și cu alte țări, însă pentru lupta noastră avem la dispoziție și alocări din PNRR, care să ne ajute la atingerea unui obiectiv concret: creșterea ratei de supraviețuire a bolnavilor de cancer în următorii 9 ani, de la 47% acum la 75%, în 2030.

Te-ar mai interesa: Infecția gravă care se ascunde în corp. „Produce u...

Amintesc că 1,25 miliarde euro, din cele 4 miliarde alocate Planului European de Combatere a Cancerului vin din EU4Health, Programul de Sănătate al Uniunii Europene, pentru care am fost responsabil și care a fost aprobat cu o majoritate largă în Parlamentul European.

Și spun toate aceste lucruri ca publicul să cunoască faptul că, dincolo de activitatea birocratică din PE, există și beneficii concrete, clare pentru români, care să ajute la rezolvarea unor probleme grave, cum este situația pacienților cu cancer”, a scris europarlamentarul Cristian Bușoi pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private