Sari la conținut

UIMITOR! Ce se întâmplă dacă respiri aer rece din frigider?

Laringele este un tub ingust, in interiorul gatului cu ajutorul caruia producem sunete si vorbim. Acest tub este insa usor afectat de infectii, iar inflamatiile severe il pot bloca. Laringita este o urgenta medicala spun medicii.

„Bolnavii au vocea ragusita, apare o tuse latratoare si cu debut in cursul noptii, ceaa ce e urgenta pentru ca poate sa faca obstructie respiratorie„, afirma prof. dr. Coriolan Ulmeanu.

Cu atat mai mult trebuie sa luati masuri daca este vorba de un copil. „Cata vreme avem un laringe foarte mic ca la noul nascut sau la copilul mic, orice inflamatie, congestie poate sa duca la laringita acuta, sufocanta”, sustine dr. Ioana Voda, medic ORL.
Remediul la indemana
Orice modificare a vocii in cazul unui copil mic arata afectarea laringelui. Prin acest organ, care faciliteaza vorbirea, aerul din nas si faringe trece spre plamani. Ori inflamatia cauzata de viroze sau de infectii respiratorii bacteriene poate duce la blocarea circulatiei.

Primul pas este la indemana oricui: aerul rece din frigider, care ajuta enorm. „Aerul rece face o relaxare a musculaturii si micsoreaza edemul. E bine sa deschidem frigiderul si sa respiram in el. Respiram doar pe nas”, adauga dr. Voda.

Si alergiile pot duce la inflamarea laringelui
Aceeasi mucoasa care tapeteaza laringele isi poate mari dimensiunile si in cazul reactiilor alergice severe. Spre exemplu, daca cel mic are vreo alergie alimentara e bine sa fiti prudenti cand ii introduceti in regimul de hrana un aliment nou. Alegeti cantitati infime. Totodata, parintii sunt sfatuiti sa aiba acces la trusa de urgenta destinata reactiilor alergice grave.

„Incepe cu o inflamatie a buzelor si urmeaza faringele, cu laringele, cu senzatia de sufocare care se poate amplifica in functie de cat alergen am ingerat, mai ales cele alimentare duc din nefericire la edeme masive.”, precizeaza dr. Voda.

Raguseala persistenta, indiferent de varsta la care apare, trebuie investigata
Pe de alta parte, chiar daca nu e grava raguseala care nu trece in trei saptamani este motiv sa mergeti la medicul specialist, indiferent de varsta. Acesta va vizualiza cu ajutorul unei sonde video corzile vocale si mucoasa laringelui.
Pe langa infectii si alergii, acest organ poate fi lezat de fumatul activ sau pasiv, precum si de refluxul gastro-esofagian netratat

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel