Sari la conținut

Uimitor! Doar o linguriță din acest condiment are același efect ca o oră de exerciții fizice

LOS ANGELES, CALIFORNIA - DECEMBER 04: Jamie Foxx accepts the "Vanguard Award" onstage during The Critics Choice Association's Celebration Of Cinema & Television: Honoring Black, Latino And AAPI Achievements at Fairmont Century Plaza on December 04, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Leon Bennett/Getty Images for Critics Choice Association)
sursa foto: Retete si vedete
Cu siguranta sportul este foarte important insa studiile recente arata ca si turmericul este foarte bun in mentinerea sanatatii cardiovasculare. Acesta este folositor mai ales in randul femeilor care au probleme arteriale.
Din pacate, medicina conventionala nu recunoaste efectele acestui ingredient iar medicii evita sa asocieze turmericul cu tratarea bolilor cardiace. Din contra, un numar foarte mare de studii arata ca turmericul are efecte miraculoase in ceea ce priveste bolile cardiovasculare.

Un studiu de anul trecut de la Jurnalul Cardiologiei Americane, a demonstrat faptul ca extrasul de turmeric reduce atacurile cardiace cu 56%, in cazul unei operatii bypass. Acest studiu contine si un alt studiu din anul 2012, care atesta faptul ca, curcuminul, polifenolul primar al turmericului, care da culoarea galbena a acestuia, este eficace in imbunatatirea sistemului vascular in cazul femeilor aflate la menopauza. Acesta este un efect asemanator unui antrenament aerobic.
Acest studiu, publicat in jurnalul Cercetari Nutritionale, a fost aplicat asupra a 32 de femei in perioada menopauzei si a durat 8 saptamani. Cele 32 de femei au fost impartite in 3 grupe: curcumin, exercitii si tratament.
Cercetatorii au examinat functionarea vaselor de sange cunoscuta si ca endoteliu. Au folosit ultrasunete pentru a masura nivelul de dilatare al vaselor, ceea ce arata elasticitatea arteriala si functia endoteliala.
In cazul in care linia interna a vaselor de sange se schimba datorita anumitor factori, acele schimbari pot duce la dezvoltarea arterosclerozei. Astfel, pentru a scadea rata mortalitatii datorata bolilor cardiace, trebuie sa gasim o solutie efectiva pentru a reduce si a preveni disfunctiile endoteliale.
Prima grupa (grupa curcumin) era compusa din femei care au consumat 150g de extract din turmeric, zilnic, timp de 8 saptamani, echivalentul a 25 g de nanoparticule de curcumin. Pe intreaga perioada a studiului, aceste femei nu si-au modificat dieta si nu au facut sport.
Cea de-a doua grupa, a facut aerobic mai mult de 3 zile pe saptamana. Pe langa cele 2-3 antrenamente supervizate, au mai facut si un antrenament acasa. De asemenea au mers cu bicicleta si pe jos timp de 30-60 de minute. In prima faza a antrenamentului, 60% dintre participanti au ajuns la numarul maxim de batai ale inimii iar 70-75% au ajuns in acest punct in faza urmatoare.
Cercetatorii au descoperit un nivel crescut de dilatare in cazul grupei care facea sport dar consuma si curcumin asa ca au concluzionat:
“Studiul de fata demonstreaza faptul ca un consum regulat de curcumin sau exercitiile de aerobic, imbunatatesc functia endoteliala. Capacitatea de imbunatatire a functiei endoteliale demonstreaza faptul ca, curcumin, poate preveni schimbarile asociate menopauzei, in randul femeilor.”
Chiar daca studiul promoveaza proprietatile turmericului, acesta nu trebuie sa inlocuiasca exercitiile regulate. Pe de alta parte, un antrenament intens nu poate inlocui proprietatile turmericului de a mentine sanatatea si de a preveni aparitia anumitor boli.
Combinarea celor doua reprezinta cea mai buna solutie intrucat va accelera beneficiile. Desi studiul a fost realizat separat, cele mai bune rezultate le veti obtine doar printr-un consum regulat de turmeric si exercitii fizice.
Aceeasi cercetatori au realizat un studiu in anul 2012, publicat in Jurnalul American al Hipertensiunii insa de data aceasta, cercetatorii au investigat efectul combinatiei curcumin-sport, avand ca esantion femeile aflate la menopauza.
Rezultatele au aratat faptul ca „exercitiile regulate in combinatie cu consumul de curcumin pot reduce VS (ventriculul stang) in etapa menopauzala.”
Fluxul crescut al ventriculului stang se afla in stransa legatura cu bolile valvei si cu presiunea sanguina ridicata putand conduce la hipertrofie parologica. Astfel, concluzia acestui studiu este aceea ca cele mai bune efecte pot fi obtinute prin combinarea turmericului cu exercitiile fizice.
In plus, aceasta combinatie va scapa si de simptomele osteoartritei si este adjuvant in cazul durerilor si inflamatiilor dobandite in urma exercitiilor fizice.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel