Sari la conținut

Uiti lucruri? 4 tipuri de alimente care iti afecteaza memoria

Pentru a avea o memorie mai buna si pentru a-ti proteja sanatatea creierului este necesar sa afli care sunt alimentele nocive pe care ar trebui sa le eviti.

Expresia „esti ceea ce mananci” este valabila si in ceea ce priveste sanatatea creierului. Din pacate, numeroase dintre alimentele consumate pe scara larga in prezent, in special cele cu aditivi, ne afecteaza memoria.

Intr-un studiu efectuat la Brigham and Women’s Hospital din Statele Unite si in care au fost inclusi peste 6000 de participanti in varsta, a fost testata legatura dintre memorie, cognitie si dieta pe o perioada de cinci ani. Concluziile au aratat ca persoanele care aveau o dieta bogata in grasimi saturate aveau o traiectorie cognitiva mai proasta in comparatie cu cei care consumau mai multi acizi grasi mononesaturati (precum cei inclusi in dieta mediteraneana).

Nu este clar cum ne afecteaza grasimile saturate creierul, dar un articol publicat de Harvard sugereaza ca la mijloc se afla o gena numita apolipoprotein E, sau APOE. Este asociata cu nivelul colesterolului din sange, iar oamenii cu o variatie a acestei gene (APOE e4) prezinta un risc mai mare de Alzheimer.

Pentru a avea o memorie mai buna si pentru a-ti proteja sanatatea creierului de-a lungul timpului este necesar sa afli care sunt alimentele nocive pe care ar trebui sa le eviti. Iata care sunt acestea:

Grasimi saturate

Oamenii care au gena APOE e4 au la nivelul creierului un numar mai mare de placi formate din proteine. Iar o dieta bogata in grasimi saturate poate sa scada capacitatea creierului de a combate aceste placi ce deterioreaza celulele si care sunt asociate cu Alzheimer.

Mai mult, grasimile saturate afecteaza capacitatea creierului de a invata si de a forma noi amintiri la numai zece minute dupa ce le consumi. Printre aceste alimente se numara bacon, salam, carnati, chorizo, dar si branza sau untul. „Cu totii le consumam din cand in cand, dar atunci cand grasimile saturate devin o baza in alimentatia ta, isi vor lasa amprenta asupra sanatatii tale”, declara Christopher Calapai, medic specialist in osteopatie, pentru byrdie.com.

Alimente albe

Alimentele precum paine, orez alb si paste fainoase cresc indicele glicemic din sange, ceea ce duce la cresterea inflamatiei la nivelul creierului.

Grasimi partial hidrogenate (grasimi trans)

Numite drept cea mai nociva grupa alimentara din lume, alimentele partial hidrogenate sunt dificil de descompus in organsim si raman in corp asemenea unei toxine. Rezultatul este aparitia bolilor cardiovasculare si a maladiei Alzheimer.

„Dietele bogate in grasimi trans cresc depozitele de placa din creier. Un studiu a descoperit ca persoanele care au consumat niveluri ridicate de grasimi trans de-a lungul vietii aveau la batranete o capacitate cognitiva scazuta si creiere mai mici”, spune Dr. Calapai.

Alimente care contin grasimi trans sunt prajiturile si fursecurile cumparate, produse de patiserie, fast-food, chipsuri, alimentele prajite etc.

Citeste continuarea pe andreearaicu.ro in acest LINK

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel