Sari la conținut

Ulei de krill vs. ulei de pește: Care este mai bun pentru tine?

ulei de krill

Uleiul de pește, care este derivat din pești grași precum hamsii, macrou și somon, este unul dintre cele mai populare suplimente alimentare din lume.

Beneficiile sale pentru sănătate provin în principal din două tipuri de acizi grași omega-3 – acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Ambele s-au dovedit a îmbunătăți sănătatea inimii și a creierului, printre alte beneficii.

Recent, un supliment numit ulei de krill a apărut ca un alt produs bogat în EPA și DHA. Unii oameni susțin chiar că uleiul de krill oferă mai multe beneficii decât uleiul de pește.

Ce este uleiul de krill?

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu uleiul de pește, dar mai puțini oameni știu despre suplimentele de ulei de krill.

Uleiul de krill este derivat din crustacee minuscule numite krill din Antarctica. Aceste creaturi marine sunt un aliment de bază pentru multe animale, inclusiv balene, foci, pinguini și alte păsări.

La fel ca uleiul de pește, uleiul de krill este bogat în EPA și DHA, cele două tipuri de acizi grași omega-3 care oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, acizii grași din uleiul de krill sunt structural diferiți de cei din uleiul de pește și acest lucru poate avea un impact asupra modului în care organismul le folosește.

Uleiul de krill arată, de asemenea, diferit de cel de pește. În timp ce uleiul de pește are de obicei o nuanță de galben, un antioxidant natural numit astaxantină conferă uleiului de krill o culoare roșiatică.

Corpul tău poate absorbi mai bine uleiul de krill

În timp ce uleiul de pește și uleiul de krill sunt ambele surse excelente de EPA și DHA, unele studii sugerează că organismul poate absorbi și utiliza acizii grași din uleiul de krill mai bine decât cei din uleiul de pește.

Acizii grași din uleiul de pește se găsesc sub formă de trigliceride. Pe de altă parte, o mare parte din acizii grași din uleiul de krill se găsesc sub formă de fosfolipide, despre care mulți experți cred că ajută la creșterea absorbției și eficacității acestora.

Un studiu a oferit participanților fie ulei de pește, fie ulei de krill și a măsurat nivelurile de acizi grași din sânge în următoarele câteva zile.

Peste 72 de ore, concentrațiile sanguine de EPA și DHA au fost mai mari la cei care au luat ulei de krill. Aceste rezultate sugerează că participanții au absorbit uleiul de krill mai bine decât uleiul de pește.

Uleiul de krill conține mai mulți antioxidanți

Antioxidanții ajută la protejarea organismului de stresul oxidativ, un tip de deteriorare celulară cauzată de molecule numite radicali liberi.

Uleiul de krill conține un antioxidant numit astaxantină, care nu se găsește în majoritatea uleiurilor de pește.

Mulți oameni susțin că astaxantina din uleiul de krill o protejează de oxidare și o împiedică să rânceze pe raft. Cu toate acestea, nicio cercetare definitivă nu a confirmat această afirmație.

Cu toate acestea, cercetările au demonstrat că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale astaxantinei pot oferi unele beneficii pentru sănătatea inimii.

De exemplu, un studiu a arătat că astaxantina izolată a scăzut trigliceridele și a crescut colesterolul HDL „bun” la persoanele cu lipide din sânge ușor crescute.

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de krill

Uleiul de krill poate îmbunătăți sănătatea inimii mai mult decât uleiul de pește

Uleiul de pește este cel mai bine cunoscut pentru efectele sale benefice asupra sănătății inimii, dar mai multe studii au demonstrat că uleiul de krill poate îmbunătăți și sănătatea inimii, posibil într-o măsură mai mare.

Ar trebui să luați ulei de krill sau ulei de pește?

În general, ambele suplimente sunt surse excelente de acizi grași omega-3 și au cercetări de calitate pentru a le susține beneficiile pentru sănătate.

Unele dovezi sugerează că uleiul de krill poate fi mai eficient decât uleiul de pește la îmbunătățirea mai multor factori de risc pentru bolile de inimă. Cu toate acestea, această cercetare este foarte limitată și niciun studiu suplimentar nu a confirmat că una este superioară celeilalte.

Datorită diferenței extreme de preț și a cercetărilor limitate care arată că unul este mai bun decât celălalt, poate fi cel mai rezonabil să se completeze cu ulei de pește.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel