Sari la conținut

Uleiul care devine cancerigen la temperaturi peste 170°C. Mulți români îl folosesc la prăjit

ulei benefic pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei
beneficiile pentru sănătate ale uleiului de rapiță

Atenție! Acest ulei rafinat, folosit la gătit de majoritatea gospodinelor este cancerigen, reumatic și inflamator atunci când este folosit la temperaturi de peste 180 de grade Celsius.

Uleiul rafinat de floarea soarelui face parte din categoria uleiurilor omega 6, care la temperaturi mai mari de 170 de grade celsius eliberează substanţe cancerigene, precum acroleina şi acrilamida.

Uleiul rafinat de floarea soarelui, pe lângă faptul că este sensibil termic, este sensibil şi la lumină, aspect recunoscut şi de către producători prin menţiunea afişată pe etichetă ”A se păstra la loc uscat, răcoros şi ferit de lumină”.

Ce au descoperit experții de la Asociația Pro Consumatori

Cu toate acestea uleiurile rafinate de floarea soarelui sunt ambalate în sticle de plastic transparente, iar în spaţiile de comercializare sunt expuse la lumina artificială puternică, fapt ce conduce la declanşarea unor procese oxidative în ambalajele respective şi implicit, la o denaturare a uleiurilor. Analizând declaraţia nutriţională a celor 22 de uleiuri rafinate de floare soarelui experții de la Asociația Pro Consumatori (APC) au constatat că:

– la 45% dintre uleiurile analizate declaraţia nutriţională induce în eroare consumatorul prin unitatea de măsură folosită pentru raportarea tipurilor de grăsimi din compoziţia uleiurilor şi anume 100 de grame produs, unitate de măsură care nu este specifică pentru exprimarea masei unui lichid, având în vedere faptul ca pe eticheta acestor produse cantitatea netă din fiecare sticlă este cuantificată cu ajutorul litrului;

– la 45% dintre uleiurile analizate producătorii declară pe eticheta nutriţională aferentă tipului de ulei comercializat numai cantitatea de grăsimi saturate, este adevărat că legislaţia în vigoare nu-i obligă să declare şi cantitatea de grăsimi mononesaturate şi polinesaturate. Totuşi, ceilalţi producători pentru o mai bună informare a consumatorilor declară conţinutul în aceste tipuri de grăsimi.

Ce ulei e indicat pentru gătit la temperaturi înalte

Dacă ai de gand să prăjești cartofi sau popcorn, de exemplu, vei da aragazul la o temperatura mare, deci trebuie sa alegi un ulei care are un punct de ardere ridicat (175-190° C). Optează pentru uleiuri rafinate mononesaturate, neutre ca gust si neafectate de temperaturi ridicate (de masline, de avocado, de rapita, de nuci de Macadamia), nerafinate mononesaturate (ulei de masline extravirgin) sau saturate (ulei de cocos, care nu pierde din trigliceridele cu lant mediu, sanatoase pentru organism, prin rafinare).

Evita, in schimb, uleiurile rafinate sau presate la rece care au un punct de fum ridicat, dar contin prea mult Omega-6 (pot provoca inflamatie in organism) si produc grasimi trans prin ardere: ulei de floarea-soarelui, de porumb, de migdale, de sofranel, de arahide, de samburi de struguri, de soia, de seminte de bumbac, de susan, de tarate de orez.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel