vineri, iunie 2, 2023

Ultimele studii realizate de cercetători de la Universitatea Yale și Institutul Max Planck arată ce se întâmplă în  creier atunci când se consumă produse cu zahăr și grăsimi. 

Se reconectează circuitele creierului

Introducerea unor cantități mici de alimente bogate în grăsimi și zahăr în dieta oamenilor le poate reconecta circuitele creierului, spun oamenii de știință.

Potrivit cercetătorilor, consumul de gustări grase sau zaharoase ne modifică activitatea creierului și creează preferințe de durată pentru aceste produse mai puțin sănătoase.

Te-ar mai interesa: Ce simți când inima nu primește suficient sânge. S...

Cum se schimbă activitatea creierului?

Pentru studiu, cercetătorii de la Universitatea Yale și Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Germania au dat unui grup de participanți un iaurt bogat în grăsimi și zahăr de două ori pe zi, timp de opt săptămâni, în timp ce altul a primit o versiune cu conținut scăzut de grăsimi și zahăr. În afară de asta, ambele grupuri și-au continuat obiceiurile alimentare normale.

La final, grupurile au evaluat budinci cu concentrații diferite de grăsime și sucuri de mere cu o gamă variată de niveluri de zahăr. Grupul care a mâncat iaurtul bogat în grăsimi și zahăr a spus că nu îi place budinca cu conținut scăzut de grăsimi și că nu a agreat sucul de mere cu conținut scăzut de zahăr la fel de mult ca la început.

Te-ar mai interesa: Exerciții simple care cresc toleranța la durere. R...

Apoi, participanții au fost supuși scanărilor RMN în timp ce beau milkshake-uri. Scanările au arătat că acest regim a crescut activitatea creierului în grupul care a consumat iaurtul bogat în grăsimi și zahăr, dar nu și în celălalt.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că gustările grase și zaharoase activează sistemul dopaminergic al creierului, ceea ce oferă oamenilor un sentiment de motivație sau recompensă.

Te-ar mai interesa: Prea mult fier în sânge. Sideremia mare, semn de a...

Cercetător: Să presupunem că se deschide o nouă brutărie

„Să presupunem că se deschide o nouă brutărie lângă serviciul tău și începi să te oprești și să mănânci o plăcintă în fiecare dimineață. Numai asta îți poate reconecta circuitele fundamentale de învățare a dopaminei”, a spus Dana Small, autorul principal al studiului și directorul Centrului de Cercetare pentru Dieta Modernă și Fiziologie a Școlii de Medicină a Universității Yale, citează playtech.ro.

Te-ar mai interesa: Alimente care scad tensiunea arterială. Ce ar treb...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private