În urmă cu puțin timp în urmă, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a susținut conferința de presă săptămânală în urma căreia a făcut publice ultimele date privind campania de vaccinare din țara noastră. Conform acestuia, cea mai mare rată de acoperire vaccinală din țară se află în capitală, iar cea mai scăzută în Suceava.

De la începutul campaniei de vaccinare și pentru copii, s-au înregistrat peste 9000 de copii vaccinați, orașul fruntaș fiind Bucureștiul.

Principalele declarații ale coordonatorului campaniei de vaccinare:

  • Pe 2 iunie a demarat campania de vaccinare și pentru copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, iar până azi, 8 iunie au fost vaccinati 9.394 de copii, cei mai mulți în București 2.315, Cluj 856, Ilfov 439, Timiș 433 și Iași 370.
  • La sfârșitul săptămânii trecute, între 4 și 6 iunie, au fost organizate mai multe evenimente de tip maraton în toată țara unde au vaccinate peste 42.800 de persoane, majoritatea cu doza a doua. Topul județelor unde s-au efectuat cele mai multe vaccinări în acest tip de evenimente maraton: Mureș 7.377, Iași 4.093, Prahova 4.071.
  • Peste 126 de mii de persoane vaccinate în cabinetele medicilor de familie.
  • În perioada 31 mai – 7 iunie s-au vaccinat 159.135 de persoane, dintre care cu prezentare directă peste 139 de mii, respectiv 87% din persoanele vaccinate în acest interval. Ca atare putem spune că în acest moment domină numărul celor care se prezintă direct pentru imunizare, în detrimentul celor care se programează prin platformă.
  • Până în acest moment peste 24 de mii de cetățeni străini s-au vaccinat în România, dintre care peste 13 mii au finalizat schema de vaccinare.
  • Rata de acoperire vaccinală din populația eligibilă (peste 12 inclusiv) este în continuare cea mai ridicată în București 43,8%, urmat de  Cluj cu 40,4%, Sibiu, 34%, Brașov 32,1%, Timiș 31% și Constanța 30,7%.
  • Media de vaccinare la nivel național este de 25%.
  • Județele cu cea mai mică rată de acoperire vaccinală sunt Covasna 17,5%, Bacău 16,7%, Giurgiu 16.2%, Botoșani 16,1% și Suceava 15,1%.
  • Am făcut o evaluare cu ajutorul colegilor din CNCAV a activității și eficienței centrelor de vaccinare, iar din cele 1.499 de fluxuri, adică peste 996 de centre de vaccinare, 45% din aceste centre au activitate medie și scăzută, însemnând că vaccinează sub 50% din capacitatea fluxului.
  • Pentru a optimiza activitatea centrelor de vaccinare, ieri am transmis către toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București o adresă prin care rog reevaluarea activității centrelor de vaccinare. Pe de o parte fie de reducere a programului de lucru în acele centre și constituirea de echipe mobile care să vaccineze, în activități de tipul ”din ușă în ușă”, în mod deosebit în mediul rural sau în anumite centre care nu mai au adresabilitate chiar sistarea temporară a activității acestora, pentru a eficientiza costurile.