Sari la conținut

Un aliment consumat de toți românii în post perturbă hormonii și favorizează dezvoltarea cancerelor. Medicii spun că e o escrocherie nutrițională!

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un aliment de post cancerigen  e nelipsit de pe mesele românilor, deși specialiștii atenționează căe e o excrocherie nutrițională. Dr. Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la un aliment, promovat ca fiind sănătos, dar care poate avea efecte dezastruoase asupra organismului. Celebrul nutriționist român citează un medic francez, membru al Academiei de Medicină din Paris. 

„Laptele de soia este o escrocherie nutrițională –  afirmația nu-mi aparține, deși recunosc că mă unge pe suflet și nici eu n-aș fi spus-o mai bine,” scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

Medicul precizează că aceste este un citat din declarația dr. Jean Marie Bourre, membră a Academiei de Medicină din Paris, cu ocazia colocviului „Octombrie Roșu” dedicat cancerului de sân: „Laptele de soia nu este decât o zeamă albă, o escrocherie nutrițională plină de fitoestrogeni similari estradiolului (hormon sexual feminin), care sunt perturbatori hormonali ce favorizează dezvoltarea cancerelor hormono-dependente”.

Cu aceeași ocazie dr. Mary Enig, președintele Asociației nutriționiștilor din Maryland spune:”un bebeluș hrănit cu lapte de soia primește echivalentul în fitoestrogeni a 5 pilule contraceptive pe zi. Acesta poate determina pubertate precoce la fetițe și un retard în dezvoltarea sexuală la băieței”

Autoritățile din Franța, Elveția și Anglia atenționează asupra riscurilor produsele din soia

Agenția franceză de securitate alimentară a alimentelor a tras semnalul de alarmă cu privire la consumul de soia încă din anul 2000. Autoritățile din SUA (Food and Drug Administration-celebrul FDA) nu a fost niciodată de acord să dea pentru soia calificativul GRAS (Generaly Recognise As Safe).

”Fitosterolii în exces pot să împiedice ovulația, favorizează apariția de celule canceroase și pot determina hipotiroidie, cu toate simptomele asociate ei: letargie, constipație, creștere în greutate, oboseală. Nu întâmplător călugării budiști consumă tofu, efectul acestei așa-zise brânze din soia este reducerea dramatică a libidoului,” adaugăr dr. Bilic.

Ntriționistul român mai spune că autoritățile elvețiene recomandă folosirea cât mai limitată a produselor din soia în alimentația bebelușilor. În Anglia agenția publică de sănătate cere părinților un aviz medical înainte de a permite hrănitea copiilor cu soia.

Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă spune:”produsele din soia nu trebuie să fie utilizate decât sub supravegherea medicului. Specialiștii care tratează copiii cu produse pe bază de soia din considerente medicale, trebuie să fie conștienți de potențialul de interacțiune dintre produsele pentru copii pe bază de soia și funcționarea glandei tiroide”.

Alte efecte ale consumului de soia

Pe lângă riscurile asociate fitoestrogenilor, consumul excesiv de soia poate fi legat și de alte efecte negative asupra sănătății:

  • Tulburări digestive: Unele persoane pot experimenta disconfort gastrointestinal, precum balonare, flatulență și greață, în urma consumului excesiv de soia. Aceste simptome pot fi mai pronunțate în cazul consumului de produse din soia neprocesate sau fermentate.
  • Interferențe cu absorbția nutrienților: Soia conține compuși numiți inhibitori de tripsină și fitați, care pot afecta absorbția anumitor nutrienți esențiali, cum ar fi fierul și zincul. Consumul excesiv de soia poate contribui la deficiențe nutriționale în timp.
  • Potențial alergenic: Soia este unul dintre cei opt alergeni alimentari principali și poate provoca reacții alergice la unele persoane. Consumul excesiv de soia poate crește riscul de dezvoltare a alergiilor alimentare sau poate agrava simptomele la cei deja alergici la soia.
  • Conține antinutrienți: Soia conține substanțe numite antinutrienți, cum ar fi lectinele și saponinele, care pot interfera cu absorbția nutrienților și pot irita intestinul. Consumul excesiv de soia poate agrava aceste efecte și poate afecta sănătatea intestinală.
  • Potențial impact hormonal la bărbați: Unele cercetări sugerează că fitoestrogenii din soia ar putea avea un impact negativ asupra sănătății reproductive masculine și a nivelurilor de testosteron. Consumul excesiv de soia ar putea contribui la scăderea fertilității sau la alte probleme hormonale la bărbați.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel