Sari la conținut

Un aliment pe care românii îl consumă zilnic se ieftinește cu 25%

magazin
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Se ieftinesc alimentele. Unul dintre ele este consumat zilnic de mulți români. Prețul său va scădea cu 25% în următoarea perioadă. Specialiștii din piață au explicat că furnizorii au redus prețurile pentru hipermarketuri, după ce vânzările s-au prăbușit din cauza scumpirilor.

Conform reprezentanților patronatului din industrie, prețul laptelui în magazine urmează să scadă cu până la 25% în perioada următoare, în contextul în care există cantități mari pe piață. Aceștia au precizat că au fost negociate deja contractele cu magazinele.

Vânzările de produse lactate au scăzut drastic în urma scumpirilor ce au fost înregistrate în ultimele luni. Preţul celui mai ieftin sortiment de lapte a ajuns la aproape 10 lei.

„În octombrie, s-a atins pragul între preţuri, costuri şi puterea de cumpărare, a fost un moment critic. În decembrie, toţi furnizorii trebuiau să refacă contractele şi să renegocieze.

Vă spun sincer că furnizorii au redus preţul către comericanţi cu 10%-15% şi a apărut un război al promoţiilor Black Friday permanent care s-a întins şi pe 2023.

În ianuarie, furnizorii au mai cedat încă 10% pentru că s-au mai redus şi costurile la materie primă, pentru că s-au acumulat stocuri în toată Europa”, a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL, la Antena 3.

Apelul disperat al fermierilor

Fermierii au făcut un apel disperat către autorități să oprească importurile de lapte din Ucraina, deoarece acestea îi aduc în pragul falimentului. În plus, aceștia au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește prețul laptelui vândut către procesatori, care a scăzut dramatic.

În tot acest context, unul dintre cei mai importanți producători de lapte din România, Lactate Natura, a anunțat că își închide porțile pe o perioadă de trei ani, după ce a rezistat pe piață mai bine de trei decenii. În ultima vreme, producătorul a înregistrat pierderi masive și o scădere a producției.

Acţionarii au mai aprobat reducerea capitalului social cu suma de 8,1 milioane lei, de la 14,09 milioane lei la 5,99 milioane lei, prin scăderea numărului de acţiuni de la 11.277.401 la 4.797.401 acţiuni cu o valoare nominală de 1,25 lei/acţiune.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel