Sari la conținut

Un bărbat care a ajuns la spital cu dureri de cap avea tenii în creier de la acest aliment

Sursă foto: American Journal of Case Reports/ NBC
A dezvoltat tenii în creier de la carnea de porc gătită insuficient

Din cuprinsul articolului

Un bărbat care a ajuns la spital cu dureri de cap avea tenii în creier de la acest aliment. Cercetările sugerează că infecția ar putea fi legată de consumul unui anumit tip de aliment.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 52 de ani, din SUA a cărui identitate nu a fost dezvăluită, s-a prezentat la medic după ce a observat o schimbare în frecvența și intensitatea migrenelor sale într-o perioadă de patru luni, conform unui articol publicat joi în American Journal of Case Reports. Simptomele sale au devenit din ce în ce mai acute și nu mai erau ameliorate de tratamentul standard, potrivit NBC News.

După internarea în spital pentru investigații suplimentare, scanările CT au arătat prezența mai multor chisturi umplute cu lichid în creier. Testele serologice pentru detectarea anticorpilor specifici cisticercozei au fost pozitive, confirmând diagnosticul de neurocisticercoză pentru pacient, așa cum este menționat în studiu. Neurocisticercoza este o infecție parazitară a țesuturilor cauzată de larvele chistice ale teniei de porc, localizate în creier, așa cum explică Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Dureri de cap de la tenii în creier

Consumul de slănină de porc insuficient preparată, care a fost necrocantă în cea mai mare parte a vieții pacientului, este considerat ca posibila sursă a infecției. Conform CDC, cisticercoza se transmite prin ingestia de chisturi larvare provenite din fecalele infectate, un risc ce apare adesea din cauza igienei mâinilor deficitare. Boala este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare, unde condițiile de igienă sunt suboptime.

Pacientul nu a efectuat călătorii recente în regiuni considerate cu risc crescut, fapt ce indică obiceiul său alimentar ca fiind singurul factor de risc identificabil pentru diagnosticul de neurocisticercoză.

„Se poate doar specula, dar având în vedere predilecția pacientului nostru pentru carnea de porc insuficient gătită și antecedentele de expunere benignă, credem că cisticercoza ar fi fost transmisă prin autoinfecție după spălarea necorespunzătoare a mâinilor, după ce el a contractat taeniasis din cauza obiceiurilor sale alimentare”, se concluzionează raportul.

Pacientul a fost tratat cu succes cu medicamente antiparazitare și antiinflamatoare. Leziunile sale cerebrale au regresat, iar durerile de cap s-au ameliorat.

Este „foarte rar” ca pacienții să contracteze neurocisticercoză în SUA, dar concluziile studiului pot schimba această noțiune.

„Din punct de vedere istoric, este foarte neobișnuit să întâlnim carne de porc infectată în Statele Unite, iar cazul nostru poate avea implicații asupra sănătății publice”, se arată în raport.

Simptomele neurocisticercozei variază de la dureri de cap la convulsii, în funcție de ce structuri și țesuturi au fost infectate. Boala poate fi fatală, potrivit CDC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel