sâmbătă, iunie 10, 2023

Cancer de sân rar. Un bărbat din Marea Britanie care a fost diagnosticat cu cancer de sân în stadiul 2 spune că medicamentele de tratament i-au dat simptome asemănătoare menopauzei, inclusiv bufeuri și amețeli severe.

Mark Nock, un fost asistent medical din Birmingham, a fost diagnosticat cu cancer la sân în 2018.

Un bărbat diagnosticat cu cancer de sân rar a dezvoltat simptome asemănătoare menopauzei

A observat un nod pe piept când un coleg i-a vărsat din greșeală apă pe uniformă.

„În momentul în care am simțit acel nodul, am știut ce este, nu pot să-l explic, doar știam. Umflătura era evidentă, simțeam nodulul prin tunică groasă”, a spus bărbatul de 61 de ani.

Apoi a suferit o mastectomie completă care implică îndepărtarea chirurgicală a sânului, inclusiv a mamelonului, areolei și a pielii de deasupra sânului. După procedură, medicii i-au prescris terapie hormonală pentru a împiedica legarea estrogenului de celulele cancerului de sân.

„Tipul de cancer de sân pe care l-am avut este estrogen pozitiv. Mulți oameni cred că estrogenul este un hormon feminin, iar testosteronul este masculin, dar toată lumea le are pe ambele. Tratamentul este identic la bărbați și la femei, necesitând o mastectomie completă și aceeași medicație.” spuse Nock.

Cu toate acestea, medicamentele terapeutice i-au dat simptome asemănătoare menopauzei, inclusiv bufeuri, amețeli severe și grețuri matinale. În cele din urmă, s-a pensionat anticipat, deoarece simptomele s-au agravat.

„Cancerul de sân este foarte rar la bărbați – tratamentele sunt aceleași și mi s-a prescris tamoxifen. Aceste medicamente abia au fost testate pe bărbați și sunt concepute pentru echilibrul hormonal al femeilor, așa că eram un pic un șobolan de laborator”, a spus Nock, potrivit Wales Online.

La cinci ani de la diagnosticul îngrozitor, Nock este în sfârșit liber de cancer. Acum, bărbatul s-a hotărât să crească gradul de conștientizare și încurajează atât bărbații, cât și femeile să fie controlați pentru cancer de sân.

Cancer de sân masculin. Persoane predispuse

Deși cancerul de sân este mai des întâlnit la femei, și bărbații pot dezvolta boala. Se estimează că unul din 100 de cazuri de cancer de sân raportate în SUA se găsește la un bărbat. Cancerul de sân la bărbați este mai frecvent la bărbații în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă.

Cine riscă să-l obțină?

 • Bărbații cu vârsta sub 35 de ani sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta cancer de sân. Riscul crește odată cu vârsta. Se observă de obicei la bărbații cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani.
 • Bărbații care sunt obezi prezintă un risc mai mare.
 • Riscul este mare dacă există antecedente familiale de cancer de sân.
 • Bărbații care au sânii măriți sau ginecomastie prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân. Ginecomastia apare din cauza îmbătrânirii, a tratamentelor hormonale, a anumitor medicamente și a infecțiilor.
 • Riscul este mare dacă o persoană are antecedente de expunere la radiații în piept.
 • Anumite boli sau leziuni care afectează testiculele pot crește șansele de cancer de sân la bărbați.
 • Persoanele cu afecțiuni genetice rare, cum ar fi sindromul Klinefelter, prezintă un risc mai mare. Sindromul Klinefelter apare atunci când o persoană are un cromozom X suplimentar, ceea ce duce la niveluri mai mari de estrogen în organism.

Semne timpurii la care trebuie să fii atent

Simptomele sunt similare la bărbați și femei.

1. Un nodul sau o îngroșare în sân sau în zona axilelor

2. Modificări ale mărimii sau formei sânului

3. Modificări ale pielii sânilor, inclusiv semne de gropiță, încrețire, roșeață sau descuamare

4. Modificări ale mameloanului, cum ar fi roșeața, descuamarea și rotirea mamelonului spre interior

5. Secreții ale mameloanelor

6. Durere în zona mameloanelor

Tratament

Tratamentul pentru cancerul de sân masculin depinde de mărimea tumorii și de gradul de răspândire. Include:

 • îndepărtarea chirurgicală a sânului,
 • chimioterapie,
 • radioterapie,
 • hormonoterapie,
 • terapie țintită.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private