marți, noiembrie 29, 2022

Um bărbat de 58 de ani, din județul Olt a murit după ce a mâncat pește. El a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina, unde a murit la câteva zile de la internare. Diagnosticul, confirmat după decesul pacientului, a fost acela de intoxicație cu toxină botulinică. 

Bărbatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina în 15 sepetmbrie 2022. Respira greu și tușea. A fost internat în secția ORL, însă a fost consultat pe parcursul internării de medici din mai multe specialități.

Te-ar mai interesa: După 25 de ani pe micile ecrane, marea vedetă de l...

Pacientul a decedat în 21 septembrie 2022 în secția Terapie Intensivă, starea acestuia degradându-se, pe parcursul internării, de la o zi la alta.

„Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu, potrivit adevarul.ro. 

La DSP Olt se așteaptă și rezultatul altor probe recoltate, ancheta nefiind finalizată.

Te-ar mai interesa: Schimbări importante privind concediul pentru creș...

„Nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România”

Suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică nu s-a ridicat încă de la internare, spune reprezentantul SJU Slatina, medicul Bogdan Vătu. Starea pacientului se degrada de la o zi la alta, iar medicii spitalului au luat în calcul mai multe ipoteze.

În cele din urmă, din discuțiile cu membrii familiei pacientului, și după ce aceștia au spus că bărbatul consumase un preparat din pește pregătit acasă (dar din care, ar fi spus rudele, au mâncat mai multe persoane), s-a luat în calcul și intoxicația cu toxină botulinică.

Te-ar mai interesa: O cană cu din această băutură caldă băută dimineaţ...

Bărbatului i s-au recoltat probe în timpul vieții, însă rezultatele au fost disponibile după ce ce acesta murise în secția Terapie Intensivă.

„Un pacient internat de săptămâna trecută în spitalul nostru, cu stare generală alterată, care pe parcursul internării s-a deteriorat și în principiu nu găseam cauza. A fost consultat de mai mulți medici din cadrul spitalului nostru și s-a ridicat suspiciunea intoxicației cu toxină botulinică în urma discuției și cu familia acestuia, pentru că altfel era destul de greu să ne gândim și la diagnosticul acesta. S-au recoltat probe biologice care au fost trimise la „Matei Balș”, dacă nu mă înșel, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii.

Te-ar mai interesa: Cele mai întâlnite afecțiuni care îi aduc pe român...

Din păcate suspiciunea s-a confirmat, pacientul într-adevăr fusese diagnosticat cu toxină botulinică în urma consumării unei conserve de pește sau a unui preparat din pește, cred că făcut la dimiciliu.

Pacientul a decedat în cadrul spitalului nostru, în secția de Terapia Intensivă. Din câte știu de la colegii din secția de Boli Infecțioase, nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România în niciun centru medical, s-au interesat de lucrul ăsta cât pacientul era în viață”, a declarat medicul Bogdan Vătu, pentru „Adevărul“.

Te-ar mai interesa: Clipe grele pentru vedeta ProTV! A ajuns de urgenț...

Familia pacientului a făcut plângere în urma decesului bărbatului. De asemenea, Serviciul de Medicină Legală a fost sesizat, așa cum, de altfel, se întâmplă în toate cazurile de intoxicație cu toxină botulinică, a mai precizat reprezentantul SJU Slatina.

Ce este botulismul

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, cauzată de cea mai puternică toxină cunoscută, toxina botulinică. Efectul produs este acela de paralizie musculară.

Neurotoxina este produsă de bacteria clostridium botulinum prezentă în mediul înconjurător (plante, sol, fructe, legume) și afectează atât omul, cât și numeroase specii de animale.

Există trei tipuri de botulism și toate reprezintă urgențe medicale, având potențial letal. Botulismul alimentar se produce prin ingestia alimentelor contaminate, la adulţi simptomele debutând de obicei după 12-36 ore de la consumul de alimente contaminate, conform site-ului www.bioclinica.ro.

Cel mai frecvent, „vinovate” sunt conservele alimentare, preponderent cele preparate în casă, insuficient sterilizate sau spălate, dar și carnea afumată preparată în casă, mezeluri, pește. Conservele contaminate pot avea capacul bombat, însă adesea alimentele arată perfect normal.

Prepararea la temperaturi de peste 70 grade Celsius este cea mai sigură metodă de a preveni acest tip de toxiinfecție alimentară extrem de gravă.

Cât despre decesul pacientului de 58 ani produs la spitalul din Slatina, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt precizeacă că la acest moment este o anchetă încă aflată în derulare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private