Sari la conținut

Un bărbat s-a trezit fără un rinichi, după o banală operație de îndepărtare a pietrelor la rinichi. Sfaturi pentru siguranța pacienților

pietrele la rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pietre la rinichi

Traficul de organe, afacere înfloritoare. Un bărbat s-a trezit fără un rinichi, după o banală operație de îndepărtare a pietrelor la rinichi

Un bărbat de 53 de ani din Uttar Pradesh, un stat din nordul Indiei, a fost șocat să constate că rinichiul stâng i-a fost extirpat sub pretextul unei operații de îndepărtare a pietrelor.

Un bărbat s-a trezit fără un rinichi, după o banală operație de îndepărtare a pietrelor la rinichi

UP man's kidney missing after stone removal surgery; how to ensure safety from possible organ trafficking

Suresh Chandra, un rezident din Aligarh, care lucrează ca gardian a suferit dureri severe în abdomenul inferior și și-a făcut ecografie la începutul acestui an, care a arătat prezența pietrelor în rinichiul stâng. Apoi a fost trimis la un spital privat unde i-a fost operat.

Cu toate acestea, recent, a simțit din nou durere și a făcut o altă ecografie. Și, spre groaza lui Suresh, a fost informat că unul dintre rinichii lui îi lipsește. Potrivit The Times of India, o anchetă a fost dispusă de autorități, însă nu a existat nicio reacție din partea spitalului până acum.

Traficul de organe, afacere înfloritoare

Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, traficul de organe și malpraxis este un comerț înfloritor în întreaga lume. Se estimează că 10% din transplanturile de organe efectuate la nivel global sunt efectuate folosind organe de pe piața neagră care sunt introduse ilegal din țările mai sărace.

Obiceiurile culturale și religioase interzic sau descurajează unele persoane să doneze organe de bunăvoie sau să primească donări de organe post-mortem.

Potrivit Fundației Americane de Transplant, cel puțin 1.14.000 de persoane sunt pe lista de așteptare pentru organe în SUA, iar o persoană nouă este adăugată la fiecare 10 minute. Un raport al ONU a spus că victimele traficului de organe, la fel ca majoritatea victimelor traficului de persoane, sunt în general populații sărace, vulnerabile, care sunt de obicei puse sub anestezie și se trezesc pentru a găsi organele lipsă sau sunt ucise pentru organele lor.

Sfaturi pentru siguranța pacientului față de posibilele malpraxisuri medicale

Când suferiți o intervenție chirurgicală care implică un organ, este foarte important să aveți în vedere câteva proceduri de siguranță. Potrivit liniei fierbinți pentru traficul de persoane, planificarea siguranței ar trebui să includă evaluări ale riscurilor, pregătiri și planuri de urgență.

Ori de câte ori mergeți la operație, țineți cont de câteva sfaturi:

  • Aveți întotdeauna încredere în judecata ta și, dacă o situație sau o persoană vă face inconfortabil, ieșiți.
  • Asigurați-vă că aveți un prieten sau o rudă cu d-voastră.
  • Păstrați în posesia dumneavoastră toate documentele și actele de identificare importante în orice moment.
  • Comunicați sincer cu medicul și adresați întrebări pentru a fi clar despre procesul de intervenție chirurgicală.
  • Luați-o întotdeauna în scris, astfel încât să aveți dovada oricărei acțiuni greșite care se întâmplă mai târziu.
  • Dacă aveți nevoie de o intervenție chirurgicală, asigurați-vă întotdeauna că obțineți o a doua opinie asupra problemei pentru a fi sigur de diagnostic.
  • Asigurați-vă că alegeți un spital care urmează protocoalele de igienizare și dezinfectare regulată, astfel încât recuperarea să poată fi fără infecții. 
  • Verificați întotdeauna dacă spitalul este înregistrat și autorizat să efectueze intervenții chirurgicale.
  • Solicitați întotdeauna referințele medicului pentru operațiile anterioare efectuate. Dacă este posibil, cereți feedback la prieteni sau rude.
  • Dacă bănuiți că spitalul are malpraxis, nu riscați cu operația.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel