duminică, septembrie 20, 2020

Este prima celebritate de pe plan mondial care a murit din cauza noului coronavirus. Saxofonistul camerunez Manu Dibango, considerat o legendă a stilului afro-jazz, a murit în Franţa la vârsta de 86 de ani din cauza unor complicaţii provocate de COVID-19, a declarat marţi pentru AFP Thierry Durepaire, administratorul catalogului muzical al artistului.

Manu Dibango, autorul uneia dintre cele mai cunoscute compoziţii aparţinând “world music” – muzică etnică, o categorie care cuprinde mai multe stiluri diferite de muzică din întreaga lume -, piesa “Soul Makossa” (1972), este prima celebritate de pe plan mondial care a murit din cauza noului coronavirus.

Citește și:

“A murit în această dimineaţă, într-un spital din Regiunea Pariziană”, a declarat Thierry Durepaire.

“Funeraliile vor avea loc în strictă intimitate familială, iar un omagiu îi va fi adus ulterior, imediat ce acest lucru va fi posibil”, se afirmă într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a artistului african.

“Soul Makossa”, piesa care l-a făcut celebru, a avut parte de un destin mai puţin obişnuit. Compoziţia făcea parte de pe faţa B a unui disc maxi-single, al cărui titlu-far era un imn muzical dedicat echipei de fotbal a Camerunului, cu ocazia Cupei Africii pe Naţiuni, potrivit Agerpres.

Citește și:

Remarcată de mai mulţi DJ newyorkezi, piesa a devenit foarte repede cunoscută şi a generat chiar şi câteva controverse. Manu Dibango l-a acuzat pe Michael Jackson de plagiat, pentru un fragment muzical inclus pe albumul “Thriller”. Un acord financiar a fost încheiat între părţi.

Parteneri