Sari la conținut

Un cercetător de la Institutul Cantacuzino susține că a treia doză ar putea oferi imunitate pentru câțiva ani

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Dr Virgiliu Stroescu, despre sistemul imunitar

Schema completă de vaccinare este cea mai bună metodă de protecție împotriva virusului. Cu toate acestea, după aproximativ 6 luni, nivelul protecției scade. Ar putea a treia doză să consolideze răspunsul imun pentru mai mulți ani?

Fie că vorbim de 2 doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) sau de doza unică (Johnson&Johnson), schema completă de vaccinare oferă cel mai înalt nivel de protecție împotriva virusului.

Totuși, și aceasta își pierde din proprietăți după aproximativ 6 luni. Doza a 3-a ar putea deveni utilă în această circumstanță, consolidând răspunsul imun, posibil, pentru câțiva ani.

Doza 3, eficientă câțiva ani?

Cătălin Ţucureanu, cercetător în imunologie şi vaccinologie la Institutul Cantacuzino, a vorbit pentru Adevărul despre vaccin și posibilitatea de a administra vaccinul la câțiva ani.

„Aceste vaccinuri au fost concepute pentru un răspuns rapid la pandemie, dar s-a constat că după şase luni scade protecţia împotriva infecţiei şi s-a apelat la booster.

Este posibil ca după această doză a treia să vorbim de un impuls imun solid care durează mai mult timp, la nivelul anilor, poate, dar studiile sunt în curs. S-ar putea să fie necesar un rapel la câţiva ani, dar nu este cert. Acum mai este o problemă.

Vorbesc de apariţia unei variante a virusului care poate „ocoli” parţial imunitatea produsă de vaccinul realizat deja. Atunci s-au putea decide realizarea unui rapel cu o variantă a vaccinului adaptată la noile caracteristici ale virusului, care va modifica şi imunitatea noastră după „calapodul” viral”, a explicat Cătălin Țucureanu.

Situația epidemiologică în România

6.291 de cazuri noi de coronavirus și 405 decese asociate, dintre are opt mai vechi, raportează astăzi autoritățile. Între timp, rata de infectare scade. În 25de orașe și municipii, aceasta este acum mai mare de 10.

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiță, atrage atenția, însă, că scăderea incidenței nu înseamnă că valul patru al pandemiei s-a încheiat, iar proporția celor care au primit seruri anti-COVID este în continuare mică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel