Sari la conținut

Un ciclon puternic lovește România! Prognoza ANM actualizată

ANM, alertă meteo
sursa foto: a1.ro

Din cuprinsul articolului

Un ciclon de mare putere a afectat țări precum Franța, Belgia, Germania și Olanda și a cauzat inundații, urmând ca acum fenomenul să se abată și asupra țării noastre. Cu toate că meteorologii ANM anunțaseră vreme caldă în weekend, cu valori de 27 de grade Celsius, temperaturile din termometre au arătat contrariul.

De această dată, previziunile pentru următoarele zile nu sunt chiar atât de optimiste. Ciclonul care va pătrunde în curând în România va produce instabilitate pe tot parcursul săptămânii. Mihai Huștiu, meteorologul ANM, a oferit toate amănuntele despre evoluția vremii într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, în care a explicat la ce să ne așteptăm în continuare.

Prognoza ANM actualizată

„Într-adevăr și în România, vremea devine tot mai instabilă în următoarele zile. Luni încă sunt fenomene de intensitate, dar nu foarte mare.

Așteptăm într-adevăr instabilitate pe partea de sud-vest a țării, ploi, dar și în partea de vest, în Banat și în Crișana, precum și în zone de munte, în această după-amiază.

De asemenea, și luni începem ziua cu ceva ploi, dar slabe cantitativ, tot pe partea de sud-vest, apoi manifestări de instabilitate mai ales pe zona de munte, la fel ca astăzi.

Instabilitate mai accentuată așteptăm la mijlocul săptămânii, mai ales marți după-amiază și miercuri până joi, o perioadă în care instabilitatea atmosferică se va generaliza la scara întregii țări.

Practic, așteptăm ploi în mai toată țara, dar mai frecvente și în cantități mai însemnate în jumătatea de vest a teritoriului.

Acolo vor fie fenomenele acestea mai intense și cantitățile mai însemnate în intervale scurte de timp, de peste 20-30 l/metru pătrat.

De asemenea, sunt destul de probabile și căderile de grindină, vijeliile, pentru că intrăm treptat pe o încălzire a vremii. Dacă astăzi în partea de sud încă sunt temperaturi modeste, și mâine temperaturi în jur de 20-22 de grade, vremea devine tot mai caldă prin restul țării.

Astfel, temperaturile ajung și la 27-28 de grade Celsius și asta înseamnă că potențialul de instabilitate al masei de aer care vine și deasupra României crește treptat și știm cu toții că atunci când temperaturile sunt ridicate, potențialul de severitate al furtunilor crește.

Așa cum am menționat așteptăm și căderi de grindină, vijelii și cantități mari de apă în intervale scurte de timp, mai ales de marți după-amiază până joi, urmând ca spre final de săptămână vineri, sâmbătă, duminică să contăm pe o ameliorare sub aspectul instabilității.

Vremea va deveni mai frumoasă în zonele joase de relief, iar ploi să mai fie pe la deal și la munte, iar în consecință și temperaturile să mai crească spre weekend, să ne apropiem de 30 de grade”, a spus Mihai Huștiu la Antena 3 CNN.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel