Sari la conținut

Un drept prin lege al pacientului pe care românii nu îl cunosc

95% dintre pacienții români nu cunosc amănuntul care poate conta enorm după un diagnostic, care poate face diferența.

Pacientul român are dreptul prin lege la o a doua opinie medicală, iar, în acest sens, poate solicita,  gratuit, o singură dată, înregistrările de înaltă performanță a investigațiilor medicale de tip CT, RMN și inclusiv toate datele medicale ce îl privesc.

Prevederea legală introdusă de Parlament  în Legea 46/2003 a trecut aproape neobservată, atât de pacienți, dar și de medici. Așa cum relevă un studiu realizat de Intermedicas, singura clinica de second opinion din România, 95% dintre pacienții  români, adică peste 4 milioane de pacienți anual, nu știu că au dreptul să solicite second opinion  atunci când un diagnostic necruțător se abate asupra lor.

„În România, peste 50.000 de decese sunt înregistrate anual din cauza cancerului și mai puțin de 1% solicită second opinion. De aceea, prin serviciul de Second Opinion și prin comisia Tumor Board ne-am dorit să aplicăm și în România practici medicale de succes din afară, care pot crește semnificativ rata de supraviețuire a pacienților și totodată să încurajăm colaborările interdisciplinare pentru cazurile complicate”, a spus Ana-Maria Marian, managing partner.

Tumor Board reunește o echipă  de medici români și străini, care diagnostichează cu mare certitudine și identifică tratamentul eficient, astfel încât pacientul beneficiază de cea mai bună îngrijire medicală posibilă. De cele mai multe ori, aceasta se dovedește salvatoare de vieți.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de peste 600 de repondenți și a relevat faptul că :

  • 89% dintre pacienți susțin că nu apelează la second opinion din respect sau frică pentru medicul care a dat primul diagnostic;
  • 87% dintre pacienți apelează la Internet ca sursă de second opinion;
  • 78% se bazează pe medicii care au dat rezultate bune in cazul familiei sau al prietenilor.

Dr. Wargha Enayati: „Ne propunem ca obiectiv de business să familiarizăm pacienții români cu decizia de a apela la o a doua opinie medicala atunci când primesc un diagnostic ingrijorator sau există îndoieli în privința diagnosticului sau a tratamentului.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel